CDC insta el PSC a prioritzar ‘el benestar dels catalans i la democràcia’ per davant de l’obediència al PSOE

  • Aprova l'acord amb Reagrupament

VilaWeb
ACN
16.11.2013 - 14:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vicesecretari general de coordinació institucional de CDC, Lluís Maria Corominas, ha aprofitat la seva intervenció al Consell Nacional del partit per instar al PSC a donar suport al text que impulsen les formacions favorables al dret a decidir i que reclama que el govern espanyol traspassi la competència per convocar una consulta a l’executiu català. Corominas ha declarat que espera que el PSC finalment prioritzi “el benestar dels catalans i la democràcia” per davant de l’obediència al PSOE. El convergent ha recordat que el text que impulsen CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP també contempla l’acord amb l’Estat i ha reclamat a Navarro coherència amb allò que han defensat fins ara els socialistes catalans. Un dia abans que el PSC celebri el Consell Nacional extraordinari on s’ha de tractar la posició dels socialistes catalans en relació a la consulta, CDC ha aprofitat la reunió d’aquest mateix òrgan del partit per enviar un missatge a la formació liderada per Pere Navarro. El vicesecretari de coordinació institucional ha fet una darrera crida als socialistes perquè se sumin a l’acord dels grups parlamentaris de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, que plantegen demanar que el govern espanyol cedeixi al català la competència per convocar una consulta a partir de l’article 150.2 de la constitució espanyola.

Els dirigents del PSC estan “despistats” en aquesta qüestió, segons Corominas. Malgrat això, el convergent s’ha mostrat convençut que finalment farà més cas al futur dels catalans, al seu benestar i a la democràcia que no pas a les crides que li fa, segons ell, el PSOE. Així, Corominas ha demanat als socialistes que prioritzin Catalunya per davant de l’obediència als socialistes espanyols.

Rèplica a Navarro

Corominas ha considerat que el text que proposen la resta de forces presents a la comissió d’estudi sobre el dret a decidir és assumible pel PSC perquè demana la cessió de la competència per convocar un referèndum “a partir dels termes que s’acordin amb el govern espanyol”. “En què no estan d’acord?”, s’ha preguntat el dirigent de CDC en referència al PSC.

Amb aquesta idea, Corominas també ha replicat les paraules que aquest mateix dissabte al matí ha pronunciat Pere Navarro en les què ha demanat al seu mateix partit valentia per defensar una consulta legal i acordada amb l’estat espanyol. La valentia, segons el convergent, passa per “ser coherent” amb allò que els socialistes catalans havien defensat fins ara i per reconèixer que aquest text sí que contempla l’acord amb l’Estat.

En la mateixa línia, el secretari general de CDC, Josep Rull, ha instat el PSC a donar suport al dret a decidir, no només quan el Parlament planteja una declaració de principis, ha dit, sinó també quan es parla d’aconseguir les eines perquè els catalans puguin votar. Rull ha recordat que noms rellevants en el PSC com ara Joaquim Nadal, Manuel Reyes o Maite Arqué s’han avingut a presidir pactes locals pel dret a decidir a Girona, Terrassa o Badalona, respectivament. I ha demanat a la direcció del PSC que traslladi aquesta mateixa actitud a nivell nacional.

Acord amb Reagrupament

El Consell Nacional de CDC ha servit també per debatre i aprovar per unanimitat l’informe d’orientació política de la direcció nacional del partit. Així mateix, s’ha donat llum verda -amb una ampla majoria i amb només 4 vots en contra dels més de tres centenars de consellers nacionals que hi havia a la reunió- a l’acord amb Reagrupament. Aquest pacte contempla que Reagrupament esdevé “entitat associada de CDC” i concorrerà “a totes les eleccions de caràcter general” amb els convergents.

Segons l’acord que s’ha aprovat aquest dissabte, Reagrupament tindrà deu representants al Consell Nacional de CDC, que tindran veu però no vot i amb un representant al Comitè Executiu Nacional -amb les mateixes condicions-. A més, Reagrupament participarà activament en els actes electorals de CDC i es constituirà una comissió paritària de sis membres que vetllarà pel compliment de l’acord. Aquest serà signat en acte públic pels presidents de les dues formacions.

La intervenció de Mas

Sense càmeres a la sala, Artur Mas ha estat l’encarregat de tancar la reunió del Consell Nacional de CDC. Segons ha pogut saber l’ACN, Mas ha defensat que la pregunta de la consulta sigui tan clara com pugui ser. No obstant això, ha posat un especial èmfasi també en què l’enunciat sigui inclusiu. Això significa, segons Mas, que tothom haurà de fer esforços per estar dintre de l’acord de la pregunta. El cost de no arribar a aquest acord seria “inimaginable”, segons ha dit el president de la Generalitat.

Mas ha declarat també que el moment polític és decisiu i exigeix “raons, majories i formes”. Precisament, CDC és, segons ell, la garantia de què sigui així i, per tant, la garantia de què en el procés hi haurà el gruix de la societat catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any