La direcció i els crítics aturen de moment el trencament del PSC

  • Ros, Geli, Del Rio i Elena arriben junts a la seu dels socialistes per trobar-se amb el primer secretari i Balmón

VilaWeb
VilaWeb
ACN
15.11.2013 - 15:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reunió dels dos sectors crítics del PSC, Avancem i Agrupament Socialista, amb la direcció del partit ha acabat amb l’acord de les parts d’intentar pactar un document sobre la consulta i el dret de decidir que tots puguin assumir i votar favorablement al consell nacional extraordinari de demà passat. Ara com ara, doncs, es descarta el trencament del PSC i el distanciament entre crítics i oficialistes. El paer de Lleida, cara visibre d’Agrupament Socialista, Àngel Ros; el diputat Joan Ignasi Elena, líder d’Avancem; i el secretari d’Acció Política del PSC, Antoni Balmón, han coincidit a qualificar de profitosa la trobada amb Pere Navarro i han assegurat que havia anat bé.

Lluny del trencament que alguns sectors del PSC vaticinaven, uns i altres han assegurat que la trobada ha estat de diàleg i que s’hi ha establert un acord, si més no, momentani. Des d’Agrupament Socialista, el diputat al parlament i batlle de Lleida, Àngel Ros, ha qualificat la d’aquest divendres com ‘una reunió intensa de treball en positiu’. El socialista ha volgut remarcar que totes les parts han ‘acordat treballar plegats perquè la resolució que arribi al consell nacional sobre la línia política del PSC en el dret de decidir pugui ser assumida per la globalitat del partit’.

‘El partit està pel dret de decidir i evidentment en cap cas sortirà de cap procés’, ha volgut afirmar ferm elm batlle de Lleida, que ha afegit que des d’aquesta reunió ‘hem treballat perquè hi hagi acord i seguirem treballant, perquè l’ambient és de recerca d’una resolució del PSC, de tot el PSC’.

En nom d’Avancem, el diputat al Parlament Joan Ignasi Elena ha fet una valoració en la mateixa línia en sortir de la trobada amb Pere Navarro i Antoni Balmón. Pel crític, la reunió ha estat una ‘exploració on tothom ha expressat l’opinió’. ‘Hem expressat que cal ratificar la necessitat pel dret de decidir i que el conjunt de l’opinió pública inequívocament tingui clar que aquesta és una aposta del PSC’, ha explicat Elena, que s’ha mostrat optimista en les ‘possibilitats que hi hagi una resolució al consell nacional en la que totes les parts i sensibilitats s’hi sentin partícips’.

El secretari d’Acció Política i número dos del partit, Antoni Balmón, ha valorat la reunió en nom de la cúpula del PSC. Per a ell, la trobada ‘ha anat bé, molt bé’, tot i que no ha volgut respondre si s’han apropat posicions.

Balmón ha remarcat que crítics i oficialistes ‘coincidim en la defensa del dret a decidir, en la necessitat d’una consulta, i en el canvi de la reforma de la Constitució en sentit federal’. Conscient, però, que les discrepàncies podrien venir per la manera en que el PSC s’ha mostrat contrari a demanar al congrés la celebració del referèndum a través de l’article 150.2 de la Constitució, Balmón ha volgut ser contundent. ‘Tenim clar que no és una qüestió d’instruments, i que tot el camí cap a la consulta no es pot fer si no hi ha abans un acord de governs’.

El número dos de Navarro també ha posat en valor l’acord per intentar consensuar un document pel diumenge. ‘Hem quedat que buscarem el suport d’un text perquè el Consell Nacional expressi tot això. No ens oposem a cap instrument però no es pot fer res sense l’acord dels governs’, ha sentenciat.

D’altra banda, ni crítics ni oficialistes han volgut avançar si es posaran d’acord o no en el sentit de la votació al parlament sobre l’enviament de la petició de la consulta al congrés. ‘La votació queda lluny, el partit ha de ser coherent amb el que és i aquest ha de ser el capteniment de tots’, ha dit Joan Ignasi Elena. Balmón, per la seva part, s’ha emplaçat al consell nacional per ‘decidir detalls com aquest’, i ha confiat que tothom arribarà a un punt de coincidència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any