El referèndum escocès és aprovat per unanimitat pel parlament d’Edimburg

  • Ja està aprovat per llei que els escocesos votaran sobre la independència el 18 de setembre vinent

VilaWeb
ACN
14.11.2013 - 19:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El projecte de llei que permet la celebració d’un referèndum per a que el poble escocès pugui decidir si s’independitza del Regne Unit ha superat per unanimitat la recta final del procés parlamentari aquest dijous. Amb aquest resultat és segur, ja, que els escocesos es pronunciaran a les urnes el proper 18 de setembre sobre la pregunta ‘Escòcia hauria de ser un país independent?’. La viceprimera ministra, Nicola Sturgeon, ha afirmat que ‘aquest referèndum posarà el futur d’Escòcia en mans del poble escocès per primera vegada en més de 300 anys’. ‘Avui és un moment veritablement històric en la història de la nostra nació i en la història del viatge cap a l’autodeterminació d’Escòcia ‘, ha afegit.

‘Aquest govern creu que la independència beneficiarà a tothom en aquesta nació i que prenent les decisions aquí per a la gent que viu i treballa aquí ens ajudarà a crear una societat més justa i més pròspera’, ha assegurat la viceprimera ministra.

El projecte de llei aprovat aquest dijous segueix el compliment de l’Acord d’Edimburg, signat entre els governs d’Escòcia i del Regne Unit, que autoritzava a que el parlament de Holyrood pogués sotmetre a consulta als ciutadans escocesos sobre la independència del país. ‘ En aprovar aquest projecte de llei , estarem complint amb el nostre compromís en l’Acord d’Edimburg per dissenyar i lliurar un referèndum a Escòcia, per a Escòcia’, ha afirmat Sturgeon en declaracions anteriors al debat parlamentari.

El diputat laborista Malcolm Chisholm ha dit, en un discurs molt aplaudit pels diputats de l’SNP, que els polítics no han ‘d’anar a la guerra’. Les ‘dues parts sobre aquesta qüestió no són enemigues. Tots vivim al mateix país, tots compartim els mateixos valors’, ha afegit.

El projecte de llei, a més a més, estableix que el referèndum sobre l’autodeterminació complirà tots els estàndards internacionals i anirà precedit per un període de campanya formal de 16 setmanes de durada. Així mateix, serà supervisat per la Comissió Electoral independent.

Així doncs, Escòcia segueix endavant cap a la celebració del referèndum sobre la independència. El proper 26 de novembre el govern escocès presentarà el ‘Llibre Blanc sobre la independència’, que explicarà tots els detalls sobre com serà una hipotètica Escòcia independent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any