‘Documental 4F, ni oblit ni perdó’ arriba a la ciutat

  • Aquest dissabte es presentarà el documental que relata els fets del 4F, un dels casos de corrupció policial més greus que s’han destapat a Barcelona

VilaWeb
Redacció
14.11.2013 - 14:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presentació-projecció tindrà lloc el proper 16 de novembre a les 18h, a l’espai Àgora del centre cívic de Solipadrís. El documental realitzat per Metromuster i amb la col·laboració del col·lectiu 15mbcntv i el setmanari la Directa pretén aportar llum a un cas de corrupció policial originat en els fets del 4 de febrer de 2006. El material audiovisual recull el testimoni d’algunes de les víctimes del muntatge policial com Rodrigo Lanza, que ha complert 5 anys a la presó, o Patricia Heras que va suïcidar-se després de ser condemnada. Aquest treball ha estat finançat a través d’una campanya de micromecenatge i publicat sota llicència ‘Creative Commons’, seguint la filosofia de la productora independent Metromuster, que ha produït treballs com el documental NO-RES guardonat com a millor documental de l’any 2012 a l’Estat espanyol al certamen DocumentaMadrid.

L’acte comptarà amb la presència de Rodrigo Lanza, Mariana Huidobro -la mare d’en Rodrigo, implicada en la defensa per a l’aclariment del cas- i els directors del documental Xavier Artigas i Xapo Ortega. El sabadellenc Xavier Artigas ha expressat a aquest mitjà la il·lusió de poder presentar aquest treball d’investigació videogràfic a la seva ciutat natal.

Cas 4F

El documental s’estructura en vuit capítols en els que s’entrevista a una vintena de persones entre víctimes, familiars, periodistes, testimonis i advocats i aporta documents inèdits i reveladors que treuen a la llum set anys de versions manipulades sobre la sèrie d’esdeveniments que van tenir lloc aquell 4 de febrer. Aquell dia, una festa a una casa ocupada del carrer Sant Pere Més Baix de Barcelona va acabar amb una baralla amb la policia i, entre els aldarulls, un agent de la guàrdia urbana va ser ferit per un impacte al cap. Després d’aquell esdeveniment, la versió oficial va anar variant i la foscor es va instal·lar en un procés que ha dut a persones innocents a viure un infern de falses acusacions, imputacions i condemnes al llarg d’aquests darrers set anys.

Patricia Heras es va suïcidar durant un permís penitenciari, després de ser condemnada a tres anys de presó per uns fets que sempre havia negat. Rodrigo Lanza ha complert cinc anys de presó i dos de llibertat condicional. Juan Pintos i Álex Cisternas van complir tres anys i tres mesos de reclusió. Un agent de la guàrdia urbana va patir una tetraplegia greu i encara es recupera de les ferides.

Ressò internacional

Els autors han editat una versió amb el mateix material i fil argumental que han anomenat ‘Ciutat Morta’ i que ha estat premiada pel Festival Internacional de Cinema Documental Miradas Doc de Canàries amb una menció honorífica, fa tot just dues setmanes. (notícia a La Directa)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any