La ‘regla del 3,5%’ o l’èxit matemàtic del procés d’independència català

  • Sala i Martín es fa ressò de la investigació d'una politòloga nord-americana sobre l'èxit dels moviments pacífics

VilaWeb
Redacció
14.11.2013 - 10:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot moviment popular pacífic que tingui el suport del 3,5% de la població acabarà guanyant. És una de les conclusions de la investigació sobre els moviments de resistència pacífica que ha dut a terme la politòloga nord-americana Erica Chenoweth (University of Denver). Se n’ha fet ressò l’economista Xavier Sala i Martin en el seu bloc, arran d’una conferència de la professora a TEDx, a Colorado. Segons Chenoweth, els moviments de resistència pacífica tenen més probabilitat d’èxit que no els violents.

I arriba a més conclusions, ben interessants, que resumeix Sala i Martín: en el curs de la història, la probabilitat d’èxit dels moviments pacífics ha anat creixent –perquè la base social és més àmplia que no la dels violents– i també tenen més suport internacional. Encara una altra: tots els moviments amb un suport popular de més del 5% de la població han acabat reeixint; i va més enllà i tot: qualsevol moviment pacífic que tingui el 3,5% de la població acabarà guanyant.

Sala i Martín acaba recordant que a la Via Catalana de l’Onze de Setembre hi va participar un 21,4% de la població de Catalunya.

Més informació: L’estudi d’Erica Chenoweth,sencer (pdf)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any