La comissió pel dret de decidir ajorna la decisió sobre la via legal per les discrepàncies d’ICV-EUiA

  • Els ecosocialistes volen que el parlament presenti una proposició de llei i la resta és partidària d'una proposta de resolució dels grups catalans a Madrid · Tots opten per la via del 150.2 de la constitució espanyola

VilaWeb
ACN
12.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta del parlament, Núria de Gispert, havia reservat el dia d’ahir perquè la comissió pel dret de decidir aprovés la via legal per demanar la consulta al congrés espanyol. Tanmateix, no fou possible per les discrepàncies entre partits. CiU, ERC i la CUP es van decantar per aprovar una proposta de resolució al ple del parlament que demanés el traspàs de la competència per a convocar referèndums via article 150.2 de la constitució. Els grups catalans a Madrid assumirien aquest text en forma de proposició no de llei, una fórmula que creuen que garanteix celeritat. ICV-EUiA, en canvi, reclama que la demanda es vehiculi amb una proposició de llei del parlament que s’elevi posteriorment al congrés espanyol.

L’opció que obté més consens entre els grups de la comissió és d’aprovar una proposta de resolució al parlament (un instrument ja utilitzat, per exemple, amb la declaració de sobirania) que fixi la posició política de la cambra. La proposició instaria els grups catalans a Madrid a demanar que es traspassés a la Generalitat –via 150.2– la competència per a convocar referèndums. Es votaria al ple i seria assumida pels grups parlamentaris catalans a Madrid per presentar-la al ple de la cambra baixa com a proposició no de llei. CiU, ERC i la CUP són partidaris de fer servir aquesta fórmula. Segons els càlculs d’aquests grups, la proposició no de llei es podria debatre a final de febrer del 2014.

‘Hem de trobar la fórmula per a garantir el màxim rigor jurídic, però també el compromís que no hi hagi una dilació en el calendari’, va dir ahir la portaveu d’ICV-EUiA, Dolors Camats. Per aquest grup, una proposició de llei del parlament atorgaria aquest rigor, tot i que està d’acord a cercar alternatives en cas que el debat de la proposició de llei hagi d’anar més enllà del primer trimestre del 2014.

De fet, CiU també veu amb bons ulls la proposta d’ICV-EUiA. Fonts de CiU no descarten que finalment s’acabi articulant, també, aquesta proposició de llei des del parlament, però de cap manera no volen que substitueixi la proposta de resolució que presentin els grups parlamentaris a Madrid. Per CiU, el problema principal de la proposició de llei és que, en condicions normals, el debat s’ajornaria fins el mes d’octubre del 2014, risc que no volen assumir.

Precisament, aquest perill fa que ERC i CUP se’n desmarquin. La portaveu parlamentària d’Esquerra, Marta Rovira, va explicar a la comissió que el parlament cercava una resposta del congrés espanyol a una posició política i no pas els començament del tràmit parlamentari per demanar el traspàs de competències via 150.2. El diputat de la CUP Quim Arrufat va reconèixer ahir que el rigor jurídic de la proposició de llei fóra superior al que s’aconseguiria amb una proposta de resolució, però que en el primer cas els terminis eren molt més lents.

El PSC és l’únic dels grups integrants de la comissió pel dret de decidir que es va desmarcar de qualsevol proposta que impliqués portar la petició de consulta al congrés. El portaveu, Maurici Lucena, va insistir a dir que, sense acord previ entre governs, la petició de consulta que fes el parlament a Madrid seria un ‘pla Ibarretxe 2’. A més es va queixar que les conclusions de la comissió pel dret de decidir s’anessin acordant per parts i no en conjunt. I va recordar que la comissió també tenia l’encàrrec del parlament de fer una proposta de pregunta i data per a la consulta.

La proposta no es debatrà al ple fins al desembre

La proposta inicial de la presidenta del parlament i de la comissió, Núria de Gispert, era que el debat sobre la via legal arribés al ple la setmana entrant. Sense acord entre els grups el debat s’ajornarà, almenys, fins al ple dels dies 3 i 4 de desembre. El mandat parlamentari de la comissió és que la proposta de via legal, data i consulta arribi abans d’acabar l’any.

ICV-EUiA i la CUP han estat els grups que més han criticat la idea inicial de debatre la via legal en el ple que començarà el 20 de novembre. El motiu és que coincidiria amb el debat de totalitat dels pressupostos, una qüestió que ha creat suspicàcies en totes dues formacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any