Mas trasllada a Peres l’aposta per una Europa federal i una Catalunya amb l’autogovern d’un estat

  • Assegura que no li ha demanat suport pel procés català

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat rebut avui per Shimon Peres, president d’Israel. Mas li ha fet saber l’aposta per una Europa federal i alhora una Catalunya amb l’autogovern d’un estat per aplicar-lo a les polítiques de proximitat. En una reunió d’uns cinquanta minuts, Mas ha explicat a Peres aquest esquema sense entrar a concretar sobre la consulta. Segons ha explicat després als periodistes, tampoc li ha demanat suport explícit pel procés. Ambdós han compartit la reflexió que un dels nous paradigmes serà defensar la possibilitat de ser “diferent” com una nova forma d’igualtat, cosa que Mas ha aplicat al cas de Catalunya.

Ahir va reunir-se amb el ministre de Finances i número dos del govern israelià, Yaïr Lapid, de qui va destacar la gran projecció política en el futur. Després de visitar el viver d’empreses The Time i abans de la reunió amb Lapid, va explicar que el govern volia ‘estrènyer bé les relacions’ entre Catalunya i Israel ‘no tan sols per ara, sinó amb vista al futur’, i que calia cultivar la relació amb els dignataris més joves. El president Mas va descartar de trobar-se amb el primer ministre, Benjamin Netanyahu, i va recordar que no ho tenia pas previst.

Mas va explicar que el propòsit de la reunió amb el ministre de Finances, que s’ocupa de ciència i tecnologia, era conèixer una de les figures emergents de la política israeliana. Després de recordar que Lapid era el cap del segon partit de la coalició governant, va dir: ‘El ministre ho té tot: una responsabilitat molt gran en el govern, una popularitat creixent, un futur que pot ser més brillant que el present i una temàtica, que és la ciència, que lliga molt amb l’objectiu d’aquest viatge.’ A parer seu, ‘val la pena de tenir-hi un contacte directe pel que pugui passar’.

Al marge d’aquesta relació institucional amb el ministre de Finances, Mas va dedicar el tercer dia de viatge a visitar empreses. A primera hora del matí va ser a Cisco, una de les grans empreses tecnològiques i innovadores del món, que té seu també a Barcelona i que segurament augmentarà les inversions a Catalunya en el futur. Després va fer una visita a un viver d’empreses, The Time, que es dedica a fer créixer empreses noves, que en el 30% dels casos s’acaben fent grans i poden ser venudes a companyies internacionals. 

Com va repetir durant el viatge, aquesta és precisament l’assignatura pendent de Catalunya: convertir el coneixement en economia productiva i fer créixer les empreses novelles (‘start-ups’, en la terminologia empresarial). Israel en crea cinc-centes l’any, un nombre que contrasta amb les vint-i-cinc del Principat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any