Els onze possibles estats nació nord-americans

  • El periodista Colin Woodard detecta una dotzena de nacions dins l'Amèrica del Nord actual, amb cultures socials i polítiques ben diferenciades

VilaWeb
Redacció
12.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els EUA se solen presentar com un país amb gent d’orígens ben diversos, però amb un sentiment nacional unitari. Hi ha alguns autors que proposen, amb tot, revisions d’aquesta concepció, com és el cas de l’editor del Washington Post Joel Garreau, que va escriure fa molts anys el llibre ‘The Nine Nations of North America‘ on deia que, més enllà de les fronteres dels EUA, el Canadà i Mèxic, hi havia àrees comunes i molt distintes que ell anomenava nacions. En una actualització, el periodista Colin Woodard va publicar el 2011 ‘American Nations‘, on defensava que l’Amèrica del Nord, de fet, es podria dividir en onze estats nació.

La tesi al darrere de ‘American Nations. A History of the Eleven Rival Regional Cultures of North America’, i que recupera ara en un article recent titulat ‘Up in Arms‘, parteix d’un fet molt concret: la manera com es viu un fenomen com la violència i l’ús d’armes als EUA, considerat un dels trets diferencials d’aquest país respecte de molts estats europeus i de la resta del món. Woodard ha observat, amb tot, que aquesta violència i algunes qüestions importants més del dia a dia nord-americà tenen una incidència diferenciada, també, segons cada regió del país.

Moltes d’aquestes diferències de punt de vista observables entre un territori i un altre de l’Amèrica del Nord, creu, cal cercar-les ‘en les primeres colònies que s’hi van establir, formades per pobles de regions diferents de les illes Britàniques, de França, dels Països Baixos, d’Espanya…, cadascuna amb els seus trets religiosos, polítics i etnogràfics’.

‘Durant generacions aquestes cultures euroamericanes es van desenvolupar aïlladament les unes de les altres i van consolidar els seus principis religiosos i polítics i valors fonamentals’, afegeix Woodard, que conclou: ‘No hi ha hagut mai una Amèrica del Nord, sinó més aviat unes quantes Amèriques del Nord, cadascuna com una nació diferent. Actualment, en són onze, cadascuna de les quals enfoca la qüestió de la violència, o qualsevol altre tema destacat, des del seu punt de vista.’

Les onze nacions nord-americanes que detecta Woodard al mapa de l’Amèrica del Nord són la Terra dels Ianquis, els Nous Països Baixos, les Terres Mitjanes, la zona de les Marees, els Grans Apalatxes, el Sud Profund, el Nord, la Costa de l’Esquerra, el Llunyà Oest, Nova França i les Primeres Nacions.

Cadascuna de les onze regions té una cultura dominant que explicaria tant el comportament electoral com l’actitud majoritària dels seus habitants sobre grans temes socials. ‘Les fronteres de les meves onze nacions nord-americanes es reflecteixen de moltes maneres, com ara distribucions dialectals, la difusió d’alguns trets culturals, la prevalença de denominacions religioses concretes o la distribució del vot comtat a comtat’, escriu Woodard en l’article publicat en una revista de la Tufts University.

Notícies relacionades:

El món de les nacions: els Estats Units d’Amèrica (13-8-2012)

Als Estats Units també hi ha moviments independentistes (4-9-2008)

Bloc de Vicent Partal: Les nou nacions de nord-amèrica (13-11-2007)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any