El problema són les no federades?

VilaWeb
Víctor Vanyó
11.11.2013 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’altre dia llegia una notícia que entra dins de (l’etern) debat sobre la música festera i les bandes, en aquest cas, no federades. Resulta que en la darrera Assemblea de la FSMCV, la Unió Musical d’Albaida ‘L’Aranya’ va presentar una proposta que intenta regular, segons la seua òptica, la competència deslleial que tenen les societats musicals valencianes. És a dir, una normativa que volien presentar per a impedir que bandes que no estan federades o, es pot donar el cas, les anomenades xarangues no puguen tocar a les festes.

Anaven més enllà: segons informaven els amics de Música Festera, l’Aranya va proposar que ‘els músics no podran formar part d’altres conjunts, bandes i orquestres, sense haver obtingut prèviament l’autorització de la junta directiva’. És a dir, pretenen evitar que els membres de les bandes federades puguen formar part d’una altra que no ha estat federada. Segons apunten, aquest format de bandes no pot aportar cap garantia d’assajos, de repertori original, d’assegurances, etc. La clàusula, doncs, és molt honorable per aglutinar totes les bandes en una posició comú. Tot i això, pense que hi ha un rerefons darrere de tot açò: l’econòmic. La normativa, realment, vol acabar amb els servicis que ofereixen a preus baixos. La proposta, si més no, suscita tot un seguit de postures ben diferenciades. Tot i això, des de l’Aranya asseguren que la proposta és la posada en pràctica del conveni que que hi ha entre la FSMCV i la UNDEF, en què les comparses es comprometien a contractar tan sols bandes federades.

És una proposta justa? Ataca el problema real de les Societats Musicals en l’actualitat? Anar contra les bandes no federades és protegir la música festera? De primeres, posa sobre la taula la ‘competència deslleial’ de les bandes no federades, segons ells. Supose que deuen voler posar en valor els beneficis que comporta estar federat. Però, qui garanteix que les bandes federades no són les primeres que baixen preus per a poder eixir al carrer? Estar federat és necessàriament sinònim de garantir un repertori original de música festera o d’assajar les peces que eixiran a tocar a una entrada?  Les Societats Musicals són associacions amb ànim de lucre?

La proposta és lloable, però no serà la solució dels problemes actuals. Tampoc no puc aportar cap solució als problemes del sector. No obstant, s’hauria de fer un front comú per a garantir una major inversió o una major protecció des de les institucions públiques envers les societats musicals valencianes i tot allò que fan. Per què no comencem a parlar de la professionalització dels músics i de tot allò que fan? La baixada de pantalons de la FSMCV davant el govern valencià ha estat constant, i molts dels problemes que arrosseguem és per culpa seua. Donem primer exemple d’unió i d’estima a la nostra música, les nostres societats i, després, exigim als altres.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any