El PSC endureix la posició sobre la consulta arran de la conferència política del PSOE

  • Votarà contra qualsevol iniciativa que no inclogui l'acord amb l'estat espanyol

VilaWeb
VilaWeb
ACN
11.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els socialistes catalans enduriran l’oposició al procés sobiranista i votaran contra totes les iniciatives sobre el dret de decidir que demanin de fer una consulta sense acord amb Madrid. Segons fonts del PSC, és una de les premisses de la nova estratègia que activaran d’ara endavant a Catalunya, després de la conferència política del PSOE on Alfredo Pérez Rubalcaba i Susana Díaz van apel·lar, amb matisos diferents, a la unitat dels socialistes en la defensa del model federal, però sense cap concessió al dret de decidir. Fonts del PSC han explicat a l’ACN que ha arribat l’hora d’aclarir la posició dels socialistes catalans.

Segons aquestes fonts, el canvi implica que el PSC deixarà de centrar-se en la defensa d’una ‘consulta acordada’, i passarà a oposar-se a la ‘consulta il·legal’ d’Artur Mas. Per aquest motiu, qualsevol iniciativa del parlament per a impulsar el procés rebrà un no del PSC si no preveu un acord amb el govern espanyol. Els socialistes es neguen a acompanyar CiU cap a allò que consideren un desastre polític, perquè la consulta, diuen, no es farà.

D’aquesta manera, acosten posicions al PSOE, que en aquesta conferència política ha deixat clar que vol promoure una reforma de la constitució, però que s’oposa frontalment al dret de decidir. El missatge el va deixar anar la presidenta andalusa en la primera intervenció, quan va dir que els socialistes catalans i espanyols havien d’anar junts, però que el projecte socialista havia de ser recognoscible i que Espanya no es podia permetre que el PSOE creés ‘desconcert i inseguretat entre els ciutadans’.

Minuts abans, Pere Navarro havia tingut una trobada amb Susana Díaz i amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, a més del president asturià Javier Fernández. En els discursos, tots van parlar del model territorial i, d’una manera o d’una altra, van apel·lar a la unitat del socialisme contra el sobiranisme.

Ahir Pere Navarro va veure com Alfredo Pérez Rubalcaba canviava el to i elogiava el paper del PSC. Després de propiciar fins i tot una ovació del ple per a Navarro, va assegurar que el PSC i el PSOE reconstruirien junts els ponts ensorrats entre Catalunya i Espanya per edificar una convivència des de la ‘unitat i la diversitat’ i sobre ‘la voluntat de continuar vivint junts, el respecte mutu i l’afecte’.

Disciplina de vot al congrés espanyol

PSC i PSOE van abordar també en la conferència política el paper dels socialistes catalans al congrés espanyol després d’haver trencat per segona vegada la disciplina del grup socialista el mes passat en una votació sobre el dret de decidir. Tot i no saber-se com van anar les converses sobre aquesta qüestió, és confirmat que Navarro en va parlar amb Rubalcaba i amb la portaveu socialista al congrés espanyol, Soraya Rodríguez. Per una altra banda, fonts del PSC al congrés apunten que aquests mesos vinents poden arribar a Madrid tres votacions més en aquesta direcció.

Recuperar el tremp

Els socialistes catalans també provaran de frenar la pèrdua de vot atret pel discurs de Ciutadans. Fonts del PSC consideren que el creixement de la formació d’Albert Rivera és fruit del debat sobre la independència, però que no té base ideològica sobre algunes altres qüestions que afecten els ciutadans. Per aquest motiu, els socialistes preveuen de recuperar iniciatives en l’eix dreta-esquerra sobre qüestions com l’avortament, l’eutanàsia o les pensions, que poden posar al descobert les mancances del discurs de Ciutadans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any