Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  09.11.2013  18:48

Autor/s: ACN

Mas creu que l'èxit d'Israel demostra que Catalunya és viable com a país

No vol comparar els processos polítics però subratlla que tenen un PIB per càpita equivalent

Men?ame
 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat aquest dissabte des de Tel Aviv que Israel és la demostració que Catalunya és viable com a país. Mas no ha volgut comparar els processos polítics d'ambdós territoris, però ha remarcat que eren 'bastant homologables' en altres aspectes, i ha citat la població, la superfície i sobretot el PIB per càpita. 'I això em permet subratllar que quan a vegades s'especula si Catalunya és viable com a país, ens poden comparar en molts sentits amb un país tan viable com Israel, que en molts terrenys ha aconseguit excel·lir i posar-se a dalt de tot a nivell mundial', ha argumentat en el seu primer dia de viatge oficial al país israelià.

Mas ha subratllat que Catalunya i Israel eren països 'bastant similars' en algunes coses, com per exemple en la seva aposta per la ciència i la recerca, però també perquè tenen una població i una superfície bastant equivalent i especialment pel seu PIB per càpita. Això demostra, al seu parer, que Catalunya és viable com a país, perquè té en Israel la demostració que un país amb característiques similars ha tingut èxit.

Ara bé, no ha volgut comparar els processos polítics, diferenciant molt entre la forma en què es va constituir l'estat d'Israel i l'actual procés català. 'Estem en un terreny completament diferent, perquè el nostre problema no és militar ni d'exèrcit, sinó que és un procés polític dintre d'un espai plenament democràtic i normalitzat com és la UE', ha esgrimit.

Acompanyat pel conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el president de la Generalitat ha iniciat oficialment aquest dissabte el seu viatge a Israel reunint-se amb la missió empresarial d'ACCIÓ que complementa la delegació de Catalunya, juntament amb representants de diferents centres de recerca catalans. I és que Mas ha remarcat que l'objectiu d'aquesta visita és empresarial, de relacions econòmiques i comercials, però també per fer intercanvi amb Israel en matèria de recerca i investigació. 

El president ha subratllat que Catalunya ve a Israel 'per aprendre' del país des del punt de vista tecnològic, innovador i del coneixement, especialment a l'hora de transformar la producció científica en empreses, les anomenades 'start-ups', que són tecnològicament molt avançades. Ara bé, ha afegit que Catalunya també ve per primera vegada a 'tractar Israel de tu a tu pel que fa a la ciència i a la producció científica en general'. 'Això demostra que el progrés de Catalunya en el camp científic és un progrés extraordinari', ha remarcat. 

Al costat d'això, també hi haurà contactes institucionals, amb el president d'Israel i amb el ministre de Finances, perquè el Govern, ha dit, 'vol reforçar els llaços d'amistat' que ja uneixen ambdós països. De fet, ha remarcat que el president Jordi Pujol va ser el primer polític que es va entrevistar amb un president d'Israel, l'any 1987, un cop es van establir les relacions diplomàtiques entre Espanya i el país israelià.

Sense obstacles de la diplomàcia espanyola

Mas ha assegurat que no ve a Israel a demanar suport en el procés català, però que en parlarà 'amb tota llibertat' si li pregunta algun dels mandataris amb els que es veurà. En aquest sentit, ha assegurat que en aquest viatge en concret, no hi ha hagut cap problema amb la diplomàcia espanyola, i la col·laboració ha estat 'correctíssima'. De fet, l'ambaixador espanyol a Israel, Fernando Carderera, ha participat en la reunió amb la missió empresarial, i al matí s'ha trobat amb el cònsol general d'Espanya a Jerusalem. 

Mas ha remarcat que aquest és el primer viatge conjunt amb l'alcalde de Barcelona, però no serà l'últim, perquè el Govern vol fer 'tàndem' entre la capital i el país. Trias, que ja va participar en el viatge de Jordi Pujol del 87 com a conseller de Sanitat, ha assenyalat que en aquesta ocasió, Catalunya 'pot anar pel món traient pit' sobre la recerca. 'Venim amb la il·lusió d'aprendre però també de poder oferir', ha dit. També ha remarcat l'experiència de Barcelona com a 'smart city', que segur que traslladarà als alcaldes de Tel Aviv i Jerusalem, amb qui es trobarà en aquest viatge. De fet, és el primer cop que un alcalde de Barcelona es troba amb el seu homòleg de Jerusalem.

Per la banda empresarial, l'alcalde visitarà companyies com IBM i entitats que 'volen venir a Barcelona i que faran un esforç inversor conscients que la capital catalana és una plataforma important per a ells'.

Mas replica a Rajoy

Mas també ha replicat al president del govern espanyol que parlar de duanes era 'antic' i propi de polítics 'del passat'. 'Això de parlar de duanes és un llenguatges antic, és un llenguatge del segle XX i d'abans d'entrar a la UE', ha subratllat, en referència a les declaracions de Mariano Rajoy, que avui demanava de 'no posar duanes als sentiments' entre espanyols i catalans. També ha aprofitat per avisar al PSOE que la seva reforma constitucional serà una 'utopia o un cant de sirena' si no la pactava abans amb el PP. Mas ha reclamat 'serietat i sentit d'estat' després que la presidenta andalusa demanés al PSC que defensi la unitat d'Espanya.

Men?ame