Mas viatja a Israel, referent per al govern en recerca i en la construcció d’un estat

  • Els governs català i israelià signaran convenis per invertir un milió d'euros en l'intercanvi de científics

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.11.2013 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, comença demà un viatge oficial a Israel per signar convenis en matèria d’innovació i recerca però també amb un objectiu clarament polític. I és que el govern considera Israel un país referent per la seva voluntat de superació i pel procés que ha viscut de constitució d’un estat. Mas aprofitarà per reunir-se amb el president d’Israel, Shimon Peres, amb qui segur que comentarà la situació política a Catalunya. A més, els governs català i israelià signaran convenis per invertir cadascú un milió d’euros en l’intercanvi de científics. Mas viatja amb el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i el batlle de Barcelona, Xavier Trias.

Economia i recerca han estat dos objectius fonamentals dels viatges de Mas a l’exterior, i aquesta vegada no serà una excepció, perquè Israel és molt potent en innovació i investigació. Cal recordar que el president també va visitar Boston, l’altre referent de la Generalitat en aquesta matèria.

Ara bé, en aquesta ocasió s’incorpora també una intenció política, ja que el govern es fixa molt en el procés que ha experimentat Israel després de la Segona Guerra Mundial. Mas comprovarà de primera mà què pot fer un govern quan disposa de les eines d’un estat, tal i com ell mateix reclama per a Catalunya.

En el capítol polític, està tancada ja una reunió amb el president d’Israel, Shimon Peres, i amb el ministre de Finances, Yair Lapid. De moment no hi ha prevista una trobada amb el primer ministre, Binyamín Netanyahu, tot i que no es descarta. Mas també visitarà el Museu de l’Holocaust i realitzarà una ofrena flora a la Sala del Record.

En qualsevol cas, les relacions entre Catalunya i Israel han estat tradicionalment intenses des que el president Jordi Pujol va visitar el país el 1987. A partir de llavors, els contactes institucionals han estat constants.

Traduir la innovació en riquesa

Mas viatja a Israel acompanyat de dues delegacions, una empresarial i una altra de centres de recerca. El país israelià té una economia basada en la tecnologia i el coneixement, que tradueix després en la creació de noves empreses amb un fort contingut tecnològic, motiu pel qual ha rebut la denominació de ‘Start up nation’. Catalunya té encara molt camp per recórrer en aquest apartat, ja que tot i tenir un molt bon sistema de recerca, té 250 empreses ‘start up’ davant de les 4.800 del país israelià. Més de la meitat es dediquen a la producció de software. A més, Israel registra tretze patents per cada milió d’euros de PIB, mentre que a Catalunya no s’arriba a les tres.

Catalunya vol imitar aquest model, però també té coses a oferir a Israel. És per això que ambdós governs signaran convenis de col·laboració que suposaran una inversió de dos milions d’euros, un de cada país, en l’intercanvi de científics. Els investigadors israelians, a més, podran utilitzar les grans infraestructures catalanes, especialment el Sincrotró Alba.

En aquesta acords hi participaran universitats d’Israel com la de Tel Aviv o el Weizmann Institute of Science. Mas visitarà ambdós centres, i en el primer hi pronunciarà una conferència sota el títol ‘Catalunya, el ‘hub’ del coneixement de l’Europa del Sud’.

Pel que fa a l’agenda del batlle de Barcelona, Trias acompanyarà Mas en els seves visites però també aprofitarà per trobar-se amb el seu homòleg de Tel Aviv, Ron Huldai, i amb el de Jerusalem, Nir Barkat. També visitarà el Museu de Disseny de Holon, l’Institut Israelià de Tecnologia, i l’empresa IBM. Mas ha volgut que Trias l’acompanyés perquè Barcelona és un dels exemples de les anomenades ‘smart cities’, aquelles que apliquen les tecnologies de la informació i la comunicació en la mateixa ciutat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any