Fabra intenta recuperar el control de RTVV imposant un nou director

  • L'oposició pren el control del consell d'administració, però el govern respon amb un decret llei d'urgència i nomena els seus nous representants al consell

VilaWeb
Redacció
07.11.2013 - 18:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si des d’ahir els treballadors de Canal 9 van apoderar-se de la graella i la programació de la cadena, avui s’ha intensificat la guerra pel control de RTVV. D’una banda, els membres del consell d’administració de l’oposició han pres el poder de l’ens a primera hora de la vesprada (comunicat), després de la dimissió dels altres membres nomenats pel PP. Però immediatament el govern ha respost aprovant un decret llei d’urgència per a recuperar el control d’RTVV. A continuació, el govern –reunit d’urgència– ha nomenat Ernesto Moreno, nou director general d’RTVV, i  Luis Bertomeu, Vicente Burgos, José Serralde i Bartolomé Orozco, nous membres del consell d’administració a proposta del PP.

Ho ha anunciat en una compareixença de premsa, en què ha justificat el decret llei per la ‘ingovernabilitat’ i la ‘prestació anormal del servei públic’ des que va dimitir la directora general, Rosa Vidal. Durant la intervenció, Ciscar també ha defensat la ‘pluralitat’ de sempre de RTVV. Uns comentaris que han estat rebatuts pel presentador en directe de Canal 9, que quan ha reprès l’emissió després de la compareixença, ha etzibat que avui hi havia més normalitat que mai a RTVV.

Ernesto Moreno, nou director general d’RTVV

El nou director general de RTVV va ser nomenat subdirector de l’ens cultural CulturArts, que integra les societats públiques que depenen de la conselleria valenciana de Cultura. Moreno va estudiar en l’Escola Universitària d’Estudis Empresarials SEK Internacional University. L’any 2007 va dirigir el Palau de les Arts de València, sent destituït l’any 2011. Després es va incorporar a Teatres de la Generalitat Valenciana.

Els quatre membres del consell d’administració proposats per l’oposició (Rosa Solbes, Xelo Miralles, Rafa Xambó i Manuel Jardí) han constituït avui el ple per l’absència dels altres cinc consellers, nomenats pel PP, que ahir havien presentat la dimissió, inclosa la directora general, Rosa Vidal. El nou consell d’administració ha instat el govern a readmetre els treballadors acomiadats, en compliment de la sentència que anul·la l’ERO, i a mantenir el servei públic que oferia RTVV.

En el comunicat, els consellers han acusat el govern valencià de pretendre ‘transgredir la llei de RTVV i els drets de la tota la ciutadania’. Però poc després, el govern ha aprovat un decret llei per modificar la norma reguladora de l’estatut de RTVV ‘per la situació d’absència de govern i administració’ de la societat pública arran de la dimissió de l’equip directiu. D’aquesta manera, el consell habilita la junta general a nomenar provisionalment, sense haver de passar per les corts, els consellers vacants del consell d’administració. El decret llei, sigant pel president Fabra, s’ha aprovat pel govern en ple, en una suposada reunió que havia estat anunciada.

Des d’ahir, Canal 9 controlat pels treballadors

Bona part dels informatius d’ahir van ser dedicats a criticar l’anunci de clausura de RTVV. S’hi van qüestionar els motius adduïts pel president Alberto Fabra i s’hi va interpel·lar directament els espectadors sobre la importància de mantenir un mitjà públic valencià. La vesprada va ser dedicada íntegrament a un programa especial amb convidats i connexions en directe per a reivindicar el paper de RTVV en la defensa de la llengua, la cultura i les tradicions.

‘Pensem continuar fins a anar-nos-en a negre’, advertien sovint els presentadors i periodistes durant la programació especial.

La programació d’ahir va fer un repàs de les reaccions al tancament, amb personalitats de la societat civil convidades, que manifestaven el seu rebuig a la clausura de RTVV i la importància del mitjà públic per a la llengua, la cultura i les tradicions pròpies del País Valencià. La televisió té ara com a únic logotip l’etiqueta de Twitter ‘#RTVVnoestanca’.

Dimissió en bloc de la direcció

Rosa Vidal, directora general de RTVV, va presentar la dimissió per falta de confiança en el govern valencià, segons que informaren les agències. També va dimitir la resta de l’equip directiu, que acusa l’executiu d’Alberto Fabra d’haver mentit en el comunicat en què anunciava la decisió de tancar l’ens.

Milers de manifestants omplen la plaça de la Mare de Déu

Milers de manifestants, entre treballadors, ciutadans i representants polítics i sindicals, van omplir la plaça de la Mare de Déu de València contra la decisió del president Fabra de tancar RTVV. Canal 9 hi va connectar en directe. ‘Hem reaccionat tard, massa tard, potser, però ho hem fet’, va dir la presentadora del programa especial de Canal 9 comandat pels treballadors contraris al tancament. A la plaça s’hi van sentir crits de ‘Fabra dimissió’, ‘El president a Picassent’ i clams contra la censura.

 

Informació relacionada: 

Esbroncades i absències a les comissions parlamentàries pel tancament de RTVV

[VÍDEO] Fabra: ‘Tancar RTVV és innegociable i serà ràpid’

[VÍDEO] Els presentadors de Canal 9, als espectadors: ‘Vostès decideixen’

El comitè d’empresa lamenta que Fabra els ‘enfronti’ amb sanitat i ensenyament

El Consell Valencià de Cultura considera ‘de dubtosa legalitat’ el tancament de RTVV

Editorial de Vicent Partal: Fabra ensenya el projecte del PP

[CARTA] Iolanda Mármol: ‘Les meves mentides a Canal 9’

Vicent Moreno: ‘És un cop d’estat mediàtic’

Toni Gisbert: ‘Ara comença el procés de recuperació de Canal 9’

Tonetxo Pardiñas: ‘Les entitats hem d’encapçalar una mobilització civil contra el tancament de Canal 9’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any