Notícies

Dijous  07.11.2013  11:50

L'oposició valenciana intensifica la pressió per a avançar eleccions

PSPV, Compromís i EUPV carreguen contra el tancament de RTVV en la compareixença de Ciscar a la comissió parlamentària de pressuposts

Men?ame
 

Tensió i crispació avui a les Corts Valencianes. El vice-president José Ciscar ha comparegut en la comissió de pressuposts, però l'oposició no ha desaprofitat l'avinentesa per demanar-li sobre el tancament de Ràdio Televisió Valenciana. Els diputats de l'oposició s'han encarat amb els del PP, han criticat durament la seva gestió i han coincidit a apuntar cap a unes eleccions avançades. 

'Cal que convoquen eleccions, perquè són el govern de la desocupació, de la corrupció i del balafiament, i ara es volen carregar un dels signes d'identitat que és RTVV. On podrà un castellanoparlant com jo escoltar una emissora en valencià?', ha etzibat el portaveu del grup socialista, Rafael Rubio. 

En un discurs contundent, el diputat d'EUPV Ignacio Blanco ha acusat Ciscar de ser 'l'assassí de RTVV en grau de temptativa' i tot l'executiu, de comportar-se 'com un govern dictatorial'. 'És la fi del règim', ha sentenciat. 

També Enric Morera, síndic de Compromís, ha criticat amb duresa el tancament de RTVV. Ha recordat que amb aquesta decisió el govern podia cometre una il·legalitat i que els valencians no es podien permetre un president que no sabia fer els comptes. 'Vostès són un perill per al benestar dels valencians. El PP no té capacitat per a governar el nostre país. Hem de fer-los fora del poder, ara mateix.'  

Els treballadors prenen el control de Canal 9

Mentrestant, els treballadors de Canal 9 mantenen les protestes després de l'anunci de tancament de RTVV. Aprofiten el mitjà i l'espai de la televisió per fer visible el malestar en contra d'allò que qualifiquen de 'decisió política'. Bona part dels informatius d'ahir van ser dedicats a criticar l'anunci de clausura de RTVV. S'hi van qüestionar els motius adduïts pel president Alberto Fabra i s'hi va interpel·lar directament els espectadors sobre la importància de mantenir un mitjà públic valencià. La vesprada va ser dedicada íntegrament a un programa especial amb convidats i connexions en directe per a reivindicar el paper de RTVV en la defensa de la llengua, la cultura i les tradicions.

'Pensem continuar fins a anar-nos-en a negre', advertien sovint els presentadors i periodistes durant la programació especial. 

La programació d'ahir va fer un repàs de les reaccions al tancament, amb personalitats de la societat civil convidades, que manifestaven el seu rebuig a la clausura de RTVV i la importància del mitjà públic per a la llengua, la cultura i les tradicions pròpies del País Valencià. La televisió té ara com a únic logotip l'etiqueta de Twitter '#RTVVnoestanca'. 

Dimissió en bloc de la direcció

Rosa Vidal, directora general de RTVV, va presentar la dimissió per falta de confiança en el govern valencià, segons que informaren les agències. També va dimitir la resta de l'equip directiu, que acusa l'executiu d'Alberto Fabra d'haver mentit en el comunicat en què anunciava la decisió de tancar l'ens.

Milers de manifestants omplen la plaça de la Mare de Déu

Milers de manifestants, entre treballadors, ciutadans i representants polítics i sindicals, van omplir la plaça de la Mare de Déu de València contra la decisió del president Fabra de tancar RTVV. Canal 9 hi va connectar en directe. 'Hem reaccionat tard, massa tard, potser, però ho hem fet', va dir la presentadora del programa especial de Canal 9 comandat pels treballadors contraris al tancament. A la plaça s'hi van sentir crits de 'Fabra dimissió', 'El president a Picassent' i clams contra la censura.


Men?ame