Rajoy tanca la porta al referèndum i a la tercera via

  • Descarta cap reforma de la constitució espanyola · 'Espanya i la sobirania nacional no són negociables', diu

VilaWeb
Redacció
05.11.2013 - 16:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tornat a insistir que Espanya i la seva sobirania no eren negociables i que en cap cas es plantejava de reformar la constitució. En resposta a una pregunta de José Montilla al senat espanyol, Rajoy ha tornat a tancar la porta tant a un referèndum sobre la independència com a la tercera via. 

‘Per mi, Espanya i la sobirania nacional no són negociables’, ha dit Rajoy, que ha insistit que en el seu programa electoral no s’esmentava cap reforma de la constitució. En aquest sentit, ha qualificat aquesta reforma d’error enorme: ‘Proposar la reforma de la constitució per a donar satisfacció a algú que no se sentirà satisfet és un error enorme. Jo no ho faré’. 

Amb tot, Rajoy continua afirmant que la seva posició respecte a Catalunya serà ‘de diàleg’ però ha advertit que ‘hi ha alguns temes en què no se li pot demanar que cedeixi’ perquè per a ell ‘els articles 1 i 2 de la constitució, Espanya i la sobirania nacional no són negociables’.

Montilla li ha recordat que la qüestió catalana no es resol deixant-la ‘podrir’ i cal que comenci a ‘fer passos en la direcció correcta’. Segons l’ex-president de la Generalitat cal que Rajoy adopti el ‘to’ i ‘l’actitud’ correcta perquè ‘dialogar sense moure’s només pot fer augmentar la frustració i el deteriorament de la situació’.

En aquest marc, li ha retret que no tingui en compte la tercera via com a solució del conflicte i l’ha advertit de les conseqüències de no abordar el procés. ‘Vostè sap que es pot trobar a finals d’any amb l’explicitació de la consulta. No és la millor manera d’abordar una negociació, però el desenllaç pot ser una declaració unilateral d’indepèndència que seria un fracàs per a Catalunya i per a Espanya’, ha dit.

Rajoy: ‘La prioritat és la crisi’

En la seva resposta, Rajoy ha recordat que ell es va presentar a les eleccions amb un programa que situava la prioritat en la crisi i aquest ha estat el sentit de les mesures que ha adoptat fins ara. Pel que fa a Catalunya, ha destacat que el seu govern ha actuat per resoldre problemes com el deute públic, el dèficit i el pagament als proveïdors. També ha destacat l’impuls del corredor mediterrani i la culminació de les obres del TGV i l’Aeroport del Prat.

Rajoy ha recordat que ell es va presentar a les eleccions ‘amb un programa electoral que no parlava de reformar la constitució ni les regles de joc precisament perquè la prioritat és la crisi’, i qualsevol que pensi diferent pot fer ús de les vies legals que la constitució estableix per aconseguir-ho.

‘Vull que Catalunya sigui la locomotora i visquem junts com sempre’

Rajoy ha reiterat que el seu objectiu és que ‘Catalunya superi definitivament la crisi i sigui la locomotora, que recuperi el dinamisme, i que visquem junts com sempre’. Per aquest motiu ha apostat per ‘treballar per reforçar els llaços que ens uneixin’ i ‘sumar forces per ser forts’.

‘He d’actuar amb equilibri, sensatesa i sentit comú’

Davant del missatge de Montilla, Rajoy ha assegurat que com a president del govern espanyol ‘ha d’actuar amb equilibri, sensatesa i sentit comú’. ‘No menystinc cap via ni menyspreo cap opinió’, ha dit, però ‘l’essencial i el que es debat aquí és article 1 i 2 de la constitució i no sóc partidari de canviar-los’ perquè ‘crec en la unitat nacional i crec que la sobirania és del conjunt dels espanyols’.

Canviar la constitució per ‘donar satisfacció és un error’

Pel que fa a la proposta de reforma constitucional que propugnen el PSOE i el PSC, Rajoy ha recordat que abans de fer cap pas en aquesta direcció és ‘molt important’ saber ‘què es vol canviar, que hi hagi el màxim consens possible i escollir bé el moment’. ‘Tinc la impressió que plantejar una reforma de la constitució per donar satisfacció a qui no se sentirà satisfet amb aquesta reforma de la constitució és un enorme error i jo per descomptat no ho faré’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any