Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  04.11.2013  14:11

Suspesos de sou i feina els vuit mossos que van detenir l'empresari mort al Raval

Abans, la jutgessa havia encausat els agents

Men?ame
 

El departament d'Interior ha suspès de sou i feina els vuit agents dels mossos d'esquadra que van participar en la detenció de l'empresari Juan Andrés Benítez al barri del Raval de Barcelona i que es va morir després de ser detingut. Així ho ha anunciat el conseller Ramon Espadaler, després de l'encausament dels agents i d'haver conegut 'la gravetat' dels delictes que la magistrada atribueix als mossos. Espadaler ha dit que actuen amb coherència amb la decisió de la magistrada i ha qualificat de greus els delictes se se'ls imputen. 'Sempre hem estat molt conscients que la jutgessa tenia més informació que no pas nosaltres', ha afegit. Es tracta d'una suspensió de feina cautelar, que es mantindrà en funció de com avanci el procés judicial. 

La detenció de Benítez fou polèmica pels cops que va rebre mentre el reduïen i que evidenciaven algunes de les imatges enregistrades per veïns. La jutgessa conclou que es van extralimitar en l'actuació després d'haver escoltat els testimonis i d'haver examinat l'informe de la policia espanyola sobre els fets. I els crida a declarar el 13 de novembre vinent.

En l'informe, la jutgessa diu que els agents no només van fer la maniobra de reducció perquè tant les imatges dels veïns com l'atestat de la policia espanyola i les declaracions dels testimonis corroboren que van clavar puntades de peu i cops de puny quan ja l'havien reduït. La jutgessa els imputa delictes contra la vida, contra la integritat moral, coaccions i obstrucció a la justícia.

Els fets

Els fets van passar al carrer de l'Aurora, al Raval de Barcelona, el dia 6 a la matinada. Juan Andrés Benítez es va barallar amb un veí i, quan hi acudí la policia, no es va voler identificar. Els agents el van acorralar i el van reduir a cops. Més tard el detingut es va morir d'infart. 

Segons la versió dels mossos, els cops que presumptament van desencadenar l'infart se'ls va fer ell mateix, però els vídeos dels fets enregistrats per veïns qüestionen aquesta versió. En un d'aquests vídeos, publicat dijous per La Vanguardia, es veu com redueixen i colpegen el detingut, i se sumen a les que ja es coneixien, gravades també des d'un balcó del carrer per uns veïns i publicades pels veïns. En aquest nou vídeo s'hi veu clarament l'orientació del cos del detingut i es pot deduir que els cops que dóna un dels agents són a la part superior del cos. No queda clar si, tal com deia la policia espanyola, Benítez va rebre els cops al cap. Aquest és el vídeo.

Les explicacions d'Espadaler

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va comparèixer dijous mateix, unes hores abans de la publicació d'aquestes imatges. 'Amb la informació gràfica de què disposem avui, i d'acord amb les investigacions que hem fet, el Departament d'Interior no pot concloure que hi hagi hagut una mala praxi consistent a haver donat cops a la banda esquerra del cap a Juan Andrés Benítez en el moment de la seva detenció i reducció', va declarar.

Va demanar que fos la policia espanyola que demostrés que els agents havien fet aquests cinc cops al cantó esquerre del cap a Benítez, tal com havia recollit en l'informe lliurat a la jutgessa.

'És acceptat que en un procés de reducció s'ha de fer servir la mínima força possible perquè sigui efectiva. Si es confirmés que es van clavar aquests cops, ens trobaríem en un cas d'extralimitació policíaca, no tan solament reprovable sinó també sancionable', va dir Espadaler.

Tanmateix, va insistir que això no es podia pas demostrar amb la informació de què disposava. Per això va dir que Interior no aplicaria cap mesura cautelar als agents que van intervenir en l'actuació. 'Si s'acabés evidenciant i demostrant aquesta informació, això tindria conseqüències d'ordre disciplinari', va afegir.

Men?ame