El govern pren nota de l’experiència quebequesa en vot electrònic amb vista a la consulta

  • Joana Ortega es mira amb prudència aquesta possibilitat

VilaWeb
ACN
04.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, va parlar ahir amb prudència del possible ús del vot electrònic i telemàtic en la consulta, després d’informar-se de prop de l’experiència del Quebec. El govern, segons ella, ha d’investigar i invertir en tecnologia perquè ‘tothom, sigui on sigui, pugui exercir el dret de vot’. Va admetre que el govern havia de cercar elements perquè els catalans que viuen a l’estranger poguessin votar a través d’instruments ‘del tot fiables i rigorosos’, però alhora va dir que ara no era ‘moment de fer invents’ i que calia aprendre dels errors comesos al Quebec.

Ortega va parlar ahir dels sistemes de vot electrònic i telemàtic; el vot electrònic requereix presència física del votant i en el telemàtic el vot és emès per internet. La delegació va rebre un informe detallat sobre les irregularitats que hi havia hagut en el procés electoral municipal del 2005 al Quebec, on es va generalitzar el vot electrònic. ‘Ara no és el moment de fer invents i jo crec que no és cap solució ràpida’, va dir. I encara va afegir que calia ‘ser curosos i no emprar instruments sense estar-ne convençuts al cent per cent’.

Després d’insistir que s’havia de pensar més enllà de la consulta del 2014, Ortega va dir que els principis bàsics que calia garantir eren els de ‘seguretat, rigorositat i transparència’ en el procés.

Pel que fa l’ús del vot telemàtic per a les comunitats de l’exterior, va dir que s’havia de continuar la recerca d’una solució: ‘Al Quebec es fa a través del vot per correu i tenen les mateixes dificultats que hem tingut nosaltres. […] Hem de buscar elements perquè la gent de l’exterior pugui votar, però aquests instruments han de ser del tot fiables i rigorosos. Jo no puc assegurar que el vot electrònic sigui la solució.’

D’aquest viatge, Ortega se n’emporta la idea que a Catalunya cal fer recerca electoral: ‘Tenim feina a fer, portem idees prou importants per a poder desenvolupar en el futur, però hem d’investigar, hem d’invertir, no únicament en tecnologia pròpia, sinó també en nous instruments i recursos per a afrontar els canvis que hi ha a la societat perquè tothom, sigui on sigui, pugui exercir el dret de vot.’

Ortega considera que ‘cal estar molt més en contacte amb experiències internacionals i el Quebec és un referent per a nosaltres.’ Els altres exemples que va esmentar són Estònia, ‘amb una gran tradició de vot electrònic’, i Noruega. A més, una delegació tècnica del govern anirà a Suïssa a final de mes per observar els sistemes de votació en un referèndum.

Un objectiu paral·lel de la visita que es va acabar ahir és fer avinent la situació de Catalunya: ‘Sempre es busca un cert reconeixement i mostrar al món què és el nostre país i quines són ambicions i fites de futur té’, va dir Ortega.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any