Cinquanta anys del retrobament valencià amb l’Alguer

  • Una delegació de l'associació Amics de l'Alguer de València és avui a la ciutat catalana de Sardenya

VilaWeb
Redacció
04.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 2010 es va commemorar el cinquantè aniversari del Retrobament de l’Alguer, la visita d’un centenar llarg d’intel·lectuals de tots els Països Catalans a la ciutat catalana de Sardenya. Era el 1960 i els participants d’aquell viatge amb vaixell van ser capitanejats per Pere Català i Roca. Tanmateix, avui l’Alguer commemora mig segle d’un altre retrobament, el retrobament valencià. El novembre del 1963 una delegació d’autoritats valencianes va noliejar el vaixell Cabo San Vicente que va passar per Barcelona i Palma de camí cap a l’Alguer, on va portar una reproducció de la Mare de Déu dels Desemparats.

La imatge es va instal·lar amb tots els honors a l’antiga església dels pescadors de la ciutat, el Carme, on hi havia hagut una ‘geperudeta’ fins el bombardeig de la Segona Guerra Mundial. A partir de la dècada del 1970, alguns valencians van començar a establir vincles personals amb l’Alguer i la seva gent, que no s’han trencat.

Ara els Amics de l’Alguer de València, promotors d’aquest viatge commemoratiu, presentaran una dotzena de publicacions valencianes sobre l’Alguer i Sardenya; a la vesprada hi haurà una conferència del professor Aldo Sari sobre l’art català a Sardenya i després es farà un homenatge a la compositora castellonenca Matilde Salvador i al poeta, estudiós i activista cultural Rafael Caria.

Matilde Salvador i Rafael Caria van tenir una intensa relació d’amistat i admiració mútues. A l’Alguer encara hi ha una coral amb el nom de Salvador impulsada per Caria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any