Una enquesta d’El País indica un gran creixement d’ERC i de Ciutadans

  • Els republicans serien la força més votada, per davant de CiU · C's guanya terreny en detriment de PSC i PP

VilaWeb
Redacció
03.11.2013 - 09:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sondatges sobre intenció de vot a Catalunya coincideixen tots a assenyalar que ERC seria la força política més votada, per davant de CiU. Avui El País en publica un segons el qual els republicans obtindrien 37 diputats; CiU, 32; Ciutadans, 21; ICV-EUiA, 14; PSC, 13; PP, 12 i la CUP, 6. Tal com indicava l’enquesta de dilluns d’El Periódico, ERC agafaria avantatge a CiU i C’s pujaria de forma espectacular fins al tercer lloc, en detriment de PSC (que es veuria superat pels ecosocialistes) i del PP. La CUP duplicaria el nombre de diputats que té ara.

El sondatge d’aquest diari, fet entre el 28 i el 30 d’octubre amb 1.000 entrevistes telefòniques, també inclou preguntes sobre la independència de Catalunya.

Per exemple, la pregunta: ‘En el cas hipotètic que es celebrés un referèndu sobre la independència de Catalunya, què és més probable que acabés votant?’. El resultat: 46% a favor de la independència de Catalunya; 42% que continuï formant part d’Espanya.

Una altra: ‘Si la independència signifiqués que Catalunya quedaria fora de la UE, què és més probable que acabés votant?’ La resposta: 48% que continués formant part d’Espanya i un 40% a favor de la independència.

En aquestes dues preguntes els percentatges són pràcticament calcats als de fa un any de l’enquesta encarregada pel mateix diari.

La ‘tercera via’

Però l’enquesta afegeix una altra pregunta, en què inclou una suposada ‘tercera via’ entre les respostes en el referèndum. La pregunta es formula d’aquesta manera: ‘Si en el possible referèdum s’inclogués la possibilitat d’optar per una tercera via, en què Catalunya seguiria formant part d’Espanya però amb noves i blindades competències en exclusiva, què és més probable que acabés votant?’ I les respostes es reparteixen així: Un 31% a favor de la independència; un 17% per les mateixes competències que té ara i un 40% per aquesta ‘tercera via’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any