El CNI va col·laborar amb el Regne Unit en l’espionatge a internet

  • Així ho indiquen documents filtrats per Snowden i que publica avui el diari The Guardian

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.11.2013 - 09:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els serveis secrets britànics van col·laborar amb les agències d’Alemanya, França, Espanya i Suècia per a l’espionatge en massa de les comunicacions telefòniques i a internet, segons revela un informe filtrat per l’ex-tècnic de l’Agència de Seguretat dels Estats Units (NSA) Edward Snowden i que publica avui el diari The Guardian. L’obtenció d’informació es feia mitjançant punxades de les cables de fibra òptica i acords amb companyies de telecomunicacions.

En el cas del CNI, el 2008 l’agència espanyola va establir un acord amb una companyia britànica de telecomunicacions, el nom de la qual no es fa pública. ‘Això li donava noves oportunitats i alguns resultats sorprenents’, continua el diari. I cita algun fragment de l’informe filtrat per Snowden: ‘El GCHQ [el quarter general d’escoltes britànic] no està compromès formalment amb el CNI en l’explotació de l’IP, però el CNI ha fet uns grans passos a partir de les seves relacions amb un soci comercial britànic. El GCHQ i el soci comercial han pogut coordinar la seva estratègia. El soci comercial ha subministrat al CNI al mateix temps que ens ha mantingut informats a nosaltres, permetent-nos de convidar el CNI a discussions aquesta tardor vinent centrades en les IP’, concloïen els serveis britànics.

En aquests documents filtrats els serveis secrets del Regne Unit diuen que els serveis secrets d’Espanya, França, Suècia i Alemanya col·laboraven ‘per a desenvolupar mètodes de vigilància en massa a internet i trànsit telefònic durant els últims cinc anys en estreta col·laboració amb l’agència britànica d’escoltes’, explica el Guardian.

Els documents remarquen, de totes aquestes agències estatals d’espionatge, les relacions creixents amb les companyies privades de telecomunicacions per a facilitar l’accés a dades a internet; i també el paper que va jugar el GCHQ briànic per a assessorar els seus homòlegs europeus sobre com esquivar les lleis estatals respectives que restringeixen el poder de les agències d’intel·ligència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any