Martin Schulz: ‘Per al problema de Catalunya no tinc cap solució, no el puc resoldre’

  • El president del Parlament Europeu insisteix que la resposta al conflicte 's'ha de trobar dins el país' i retreu que catalans i espanyols el pressionin perquè s'hi pronunciï

VilaWeb
Rafa Garrido – ACN
31.10.2013 - 11:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Parlament Europeu i candidat socialista a liderar la Comissió, Martin Schulz, ha eludit pronunciar-se sobre el procés nacional de Catalunya, la relació amb la UE i la viabilitat d’una consulta. En el marc del col·loqui del Fórum Europa Tribuna Catalunya, l’alemany ha preferit no respondre les preguntes sobre el conflicte amb Espanya al·legant que per a aquest “problema” ell no te cap “proposta”. “Hi ha moments que els polítics han d’admetre que no tenen la solució”, ha dit, tot insistint que la resposta a la situació s’ha de buscar i trobar “dins el país”. No obstant, ha admès sentir-se pressionat i interpel·lat constantment per catalans i espanyols per pronunciar-s’hi al respecte.

El desencallament del conflicte nacional entre Catalunya i Espanya no està en mans de la UE ni del president del Parlament Europeu. Així ho ha considerat aquest dijous al matí el també candidat a presidir la Comissió Europea, que ha advertit als catalans que la solució al “problema” ha de venir des de dins de l’Estat.

En ser preguntat per aquesta situació durant el col·loqui, Martin Schulz ha reconegut que aquesta és una qüestió és “delicada de respondre”. “Respongui el que respongui, la meitat dirà que estic contra ells i els seus interessos”, ha sentenciat, tot lamentant no “poder” donar cap consell al respecte.

“No puc donar una resposta a aquestes preguntes. La UE no pot resoldre el problema. La solució l’han de trobar a dins del país”, ha replicat davant els comentaris dels assistents quan ha avançat que no podria dir massa coses més al respecte. “Sempre és una decepció sentir això, ho sé, però és que vaig a Madrid, em diuen que transmeti el missatge que ells volen i quan dic que és un problema que heu de resoldre aquí em diuen que estic del costat dels catalans. Aquí em demaneu que em pronunciï, i si no ho faig em dieu que estic en contra vostra. Què puc fer? No tinc solució a aquesta qüestió tan delicada”, ha lamentat Schulz.

El president del Parlament Europeu ha assegurat, però, que intenta “entendre la cultura, la història i els sentiments individuals i col·lectius” dels catalans. “I crec que els entenc”, ha afegit. Però ha demanat als ciutadans que comprenguin la seva neutralitat en aquesta qüestió. “Hi ha moments en que els polítics han d’admetre que no tenen la solució. Jo per aquest problema no puc fer una sola proposta per trobar la solució. Sé que és decebedor, però és la realitat”, ha conclòs. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any