Montoro condiciona la bilateral Generalitat-estat al silenci de Catalunya

  • Diu que no es reunirà fins que no es donin 'les condicions polítiques' adequades i no serveixi per 'posar de manifest les discrepàncies'

VilaWeb
ACN
30.10.2013 - 16:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Hisenda i Administracions Públiques espanyol, Cristóbal Montoro, ha afirmat que ‘la previsió’ del govern espanyol és reunir la comissió bilateral Generalitat-estat quan es donin ‘les condicions polítiques’ adequades perquè compleixi la seva funció, que és ‘normalitzar la relació’ entre els dos governs i resoldre problemes pendents.

L’objectiu, segons Montoro, és que la convocatòria sigui ‘una suma’ i no ‘motiu de greuge i de més problemes polítics’. El ministre també ha afirmat que la Generalitat que ‘tindrà tota la liquiditat pertinent’ per afrontar les necessitats de tresoreria, però ha apuntat que els 1.700 milions que es destinaran al pagament dels proveïdors sortiran del FLA.

El ministre ha fet les manifestacions sobre la bilateral a la sessió de control del congrés espanyol després que el coordinador del PSC a Madrid, Albert Soler, ha acusat al PP i a CiU de cometre la ‘irresponsabilitat’ de no utilitzar la comissió com a ‘espai de diàleg’.

Montoro ha recordat que malgrat les circumstàncies polítiques i el fet que no es convoqui la bilateral existeix una ‘relació normal de lleialtat institucional’ que ‘funciona’ amb Catalunya igual que amb la resta de les administracions autonòmiques.

Amb tot, ha apuntat que el seu executiu considera que la bilateral s’ha de convocar ‘quan es donin les condicions que porten a què es pugui reunir’ i quan hi hagi la seguretat que no serà una plataforma per ‘posar de manifest les discrepàncies’.

Liquiditat ‘garantida’

Montoro també ha respost una pregunta del portaveu adjunt de CiU, Josep Sánchez-Llibre, que li ha demanat al ministre que ‘aclareixi’ si la Generalitat deixarà de rebre 1.700 milions d’euros del FLA. ‘Sabem per les converses que hem tingut que ens trobem en una situació creada per una confusió tècnica’, ha dit abans de demanar al ministre que digui si el FLA perdrà les quantitats corresponents al pla de proveïdors, i si és així, si serà la quantitat en termes néts.

Montoro ha volgut deixar clar primer que ‘cap proveïdor’ del govern deixarà de cobrar les factures pendents anteriors al 31 de maig del 2013, però ha recordat que, en la mesura que es crea un nou pla de proveïdors, se substitueix per la part corresponent del FLA ‘de manera que es treu del fons aquells diners que s’han dedicat a pagar als proveïdors’. Amb tot, segons Montoro, la Generalitat ‘tindrà tota la liquiditat pertinent per afrontar les necessitats de tresoreria’, podrà assolir l’objectiu de dèficit públic fixat, 1,58%.

‘No es tracta de menyscabar la liquiditat de la Generalitat, sinó de facilitar els pagaments pendents de Catalunya i del conjunt d’Espanya i a partir d’aquí facilitarem el pagament dels deutes de la Generalitat amb els ajuntaments’, ha dit Montoro.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any