Com respondria Barcelona i l’àrea metropolitana a un referèndum?

  • Segons l'enquesta encarregada per l'AMI hi hauria una majoria favorable a la independència

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.10.2013 - 13:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com respondria l’àrea metropolitana de Barcelona al referèndum d’independència? Aquesta és una de les qüestions a tenir en compte amb vista al referèndum, perquè és on sembla que es concentraria més el vot unionista, si més no tenint en compte les dades per municipi de les eleccions del 25-N. Doncs bé, en el conjunt de l’àrea metropolitana de Barcelona un 53,3% dels ciutadans votaria a favor de la independència; un 22,6% contra, un 13,2% no ho sap i un 10,5% s’abstindria, segons l’enquesta (pdf) que ha fet pública avui l’Associació de Municipis per la Independència (AMI)

L’enquesta també indica que a la ciutat de Barcelona el sí a la independència pujaria fins al 60%; el 20,4% votaria contra, un 11% no ho té decidit i un 7,5% diu que s’abstindria.

Aquesta enquesta es va fer mitjançant més de tres mil entrevistes entre el 16 i el 27 de setembre. I presenta unes altres dades interessants sobre el comportament de l’àrea metropolitana en relació amb un referèndum sobre la independència.

A l’àrea de Barcelona és on el percentatge de gent que es declara favorable a fer la consulta és més baix, però continua essent un tant per cent molt elevat: El 79,6% està a favor de fer la consulta; un 16% s’hi oposa i a un 2,3% li és indiferent.

Si demà es fes el referèndum, un 70,3% segur que hi participaria, un 13,2% és probable que hi participés, un 3,6% és probable que no hi participés i un 9,9 segur que no hi participaria

L’enquesta pregunta també pels motius que porten aquells que han declarat que votarien a favor de la independència a fer-ho. Un 32,7% ho faria per raons identitàries, és a dir, tot allò relacionat amb el reconeixement nacional, el sentiment nacional, la cultura, la llengua… Un 26,2% ho farien per a tenir més autonomia en la presa de decisions i en la gestió dels recursos; un 27,9% per l’esgotament de la relació entre Catalunya i Espanya, per la sensació de maltractament; un 23,7% per una millora de la situació econòmica. I hi ha un 6,5% dels enquestats que expressen altres raons.

Què fa votar contra la independència?

Un 47,5% dels enquestats que votarien contra la independència exposen com a motiu principal els factors d’identitat o el desig de preservar la unitat d’Espanya i pels vincles emocionals o familiars amb Espanya. Un 18,4% dóna més pes als dubtes sobre la viabilitat de la independència i sobre el manteniment de Catalunya dins de la UE. I després hi ha tot un seguit d’arguments amb menys pes que no aquests dos: no és la prioritat (9,2%); per la voluntat d’explorar altres vies (7,9%); per la desconfiança en la classe política (7,5%); perquè troben que Catalunya estaria més bé com està (8,9%), per manca d’informació (4,3%).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any