Un 82,1% vol la consulta i un 58% hi votaria independència, segons una enquesta de l’AMI

  • Gairebé la meitat dels catalans voldria fer la consulta mal que l'estat espanyol la prohibís

VilaWeb
Redacció
29.10.2013 - 12:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un 82,1% dels catalans és partidari de convocar una consulta sobre la independència de Catalunya i un 58,5% de la població hi votaria a favor si es fes ara. Ho indica una enquesta encarregada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) presentada avui i que s’ha elaborat mitjançant 3.033 enquestes. El sondatge també assenyala que el 70% dels catalans pensa que l’estat espanyol no permetrà la consulta i que un 48% voldria fer-la de totes maneres.

Llegiu també: I com respondrien Barcelona i l’àrea metropolitana a un referèndum?

L’enquesta, feta entre el 16 i el 27 de setembre amb una mostra molt àmplia (més de 3.000 entrevistats), diu que un 58,5% dels catalans votaria a favor de la independència, un 19,3% contra, un 11,5% no ho sap i hi hauria una abstenció de poc més del 10%.

Per partits

Per partits, el 77,4% dels votants de CiU votaria a favor de la independència, el 90,6% dels votants d’ERC i el 85,6 dels de la CUP. En canvi, aquest percentatge baixa fins al 42,8% en el cas d’ICV-EUiA. També votarien a favor el 25,5% dels votants del PSC, el 10,2% de Ciutadans i el 9,8% del PP.

Si l’estat no permet la consulta…

El sondatge també demana l’opinió sobre si l’estat permetrà la consulta. El 68,8% creu que no, i el 21,5%, que sí.

En el cas que no el govern espanyol prohibís la consulta, el 47,7% voldria continuar endavant, el 33,1% creu que caldria continuar negociant, el 10,5% ho deixaria estar i el 8,8% no sap o no contesta.

Què fa que es vulgui votar independència?

L’enquesta també demana quins motius porten a votar a favor de la independència. Un 33,6% és mogut per raons identitàries: reconeixement nacional, sentiment nacional, cultura, llengua… Un 28,4%, per a tenir més autonomia en la presa de decisions i en la gestió dels recursos; un 27,8% per l’esgotament de la relació entre Catalunya i Espanya, per la sensació de maltractament; un 23,6% per a una millora de la situació econòmica. I hi ha un 6,2% dels enquestats que expressen unes altres opinions.

Què fa votar contra la independència?

Un 44,3% dels enquestats que votarien contra la independència exposen com a motiu principal els factors d’identitat, el desig de preservar la unitat d’Espanya i els vincles emocionals o familiars amb Espanya. Un 21,2% dóna més pes als dubtes sobre la viabilitat de la independència i sobre el manteniment de Catalunya dins la UE. I després hi ha tot un seguit d’arguments amb més poc pes: no és la prioritat (9,2%), la voluntat d’explorar unes altres vies (8,9%), la desconfiança en la classe política (8,4%), Catalunya estaria més bé com està (7,7%), manca d’informació (4,1%) o uns altres motius (8.5%)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any