Els socialistes de l’eurocambra amenacen una Catalunya independent amb l’expulsió

  • El president del grup avisa que 'no es poden crear nous conflictes i esperar que tothom t'accepti a la UE'

VilaWeb
ACN
29.10.2013 - 10:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president dels socialdemòcrates al Parlament Europeu, Hannes Swoboda, adverteix Catalunya que no pot ‘crear nous conflictes i esperar que tothom l’accepti i la rebi a la Unió Europea’. En una entrevista a l’ACN, l’eurodiputat austríac demana als catalans que siguin realistes i els amenaça amb l’expulsió ‘si s’independitzen sense un acord amb el govern espanyol’, alineant-se amb les tesis de l’executiu del PP o del president de la Comissió Europea, el conservador José Manuel Durao Barroso.

Precisament Swoboda ha vetat recentment que l’eurocambra elabori un informe sobre les conseqüències de la secessió del territori d’un estat membre per a la seva pertinença a la UE.

‘Han de saber que si s’independitzen sense un acord amb el govern espanyol no continuaran dins la UE, no poden tenir les dues coses’, diu Swoboda. Aquest acord, però, depèn de Madrid, admet el cap de files dels socialistes a Brussel·les. Preguntat sobre si Mariano Rajoy hauria de fer com el ‘premier’ britànic, David Cameron, amb Escòcia i autoritzar el referèndum, Swoboda respon que ‘és cosa dels estats pensar quina és la millor manera’. I després afegeix que ‘¡la decisió de si es fa o no un referèndum és en mans dels ciutadans espanyols’.

‘Som més rics, sortim d’Espanya’

Swoboda denuncia que el discurs de ‘som més rics, sortim d’Espanya¡ que, segons ell, fa l’independentisme català “no és la solució als problemes”. I acusa els partidaris de l’estat propi de voler ‘destruir el que hem construït en les últimes dècades’. El president del segon grup parlamentari a l’eurocambra tem que ‘si una part comença’ i s’independitza, després es reproduirà ‘el mateix problema al País Basc i a altres regions’. ‘Treballar per aconseguir llocs de treball i combatre la pobresa a Espanya, aquests són els temes que importen i no la independència de Catalunya’, critica.

Obstacles dels socialistes europeus

Swoboda adverteix que la independència seria “girar l’esquena a Europa”, quan se li pregunta si realment set milions i mig de ciutadans europeus, contribuents nets i que compleixen la legislació comunitària, perdrien els seus drets d’un dia per l’altre. Però es nega a que l’eurocambra ho estudiï en profunditat: els socialdemòcrates europeus, pressionats pel PSOE, han impedit que l’eurodiputat laborista escocès David Martin elabori un informe sobre l’encaix de la Catalunya o de l’Escòcia independent a la UE.

Eurodiputat des del 1996 i cap de files dels socialdemòcrates des que Martin Schulz va ser elegit president del Parlament Europeu el gener de l’any passat, Swoboda va ser també regidor de l’Ajuntament de Viena i diputat al Parlament austríac per l’SPÖ. Swoboda advoca per una solució federal: “Estic molt a favor de les federacions, no ho podeu fer sols, heu d’estar amb els vostres amics dins d’Europa per superar les dificultats i les diferències, el futur és a Europa i aquest és el missatge principal”. I augura que “al final, tant els escocesos com els catalans acabaran dient ‘tinguem una situació millor al nostre país però no ens girem en contra d’Europa, lluitem a favor d’una Europa comuna'”. “És molt important estar junts i resoldre els problemes junts, a Espanya, després de molts anys en què bascos, catalans, asturians i tothom ha estat treballant conjuntament per una Espanya millor”, insisteix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any