Quebec, Grenlàndia, Flandes, Escòcia, País Basc i Catalunya, a estudi al Born

  • El Centre d'Estudis Històrics Internacionals organitza avui i demà les jornades acadèmiques 'Formació de nous estats al món del segle XXI'

VilaWeb
Redacció
29.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els processos d’independència del Quebec, Grenlàndia, Flandes, Escòcia, el País Basc i Catalunya són avui i demà el centre de l’estudi i el debat d’unes jornades acadèmiques del Centre d’Estudis Històrics Internacionals (CEHI) de la Universitat de Barcelona. Sota el títol ‘Formació de nous estats al món del segle XXI?’ (programa, pdf), han nascut de la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i el Born Centre Cultural. Les sessions es fan a l’Auditori Moragues entre dos quarts de deu del matí i les nou del vespre tots dos dies.

La primera taula rodona és sobre ‘Els marcs legals interns, el dret internacional i la Unió Europea davant els processos independentistes’ i compta amb les intervencions de Joan Vintró (UB) i Carles Boix (Universitat de Princeton), tots dos membres del Consell Assessor per a la Transició Nacional del govern de la Generalitat. A continuació es fa el debat ‘Context històric i sòcio-polític (Flandes, Escòcia, Quebec, Grenlàndia)’, amb les intervencions de Wilfried Swenden (Universitat d’Edimburg); Nicola McEwen (Universitat d’Edimburg); Alain G. Gagnon (Universitat de Quebec) i Daniel Thorleifsen (Museu Nacional i Arxiu Nacional de Grenlàndia).

A horabaixa, el primer debat tractarà de ‘Solucions polítiques (Flandes, Escòcia, Quebec, Grenlàndia)’, amb la intervenció de Mark Demesmaeker (Nieuw-Vlaamse Alliantie); Angus MacNeil (diputat de l’SNP, parlament britànic); Alain G. Gagnon (Universitat de Quebec) i Daniel Thorleifsen (Museu Nacional i Arxiu Nacional de Grenlàndia). La jornada d’avui s’acabarà amb una conferència de Martí Anglada (periodista de política internacional) amb el títol ‘Quatre vies per a la independència: Estònia, Letònia, Eslovàquia i Eslovènia’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any