Espanya no podrà vetar l’adhesió de Kossove a la UE

  • La UE negocia des d'avui un acord d'associació de Kossove, que per primera vegada no serà ratificat pels estats membres, per evitar que el vetin

VilaWeb
Redacció
28.10.2013 - 14:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joost Korte, director general d’ampliació comunitària ha obert aquest matí a Pristina a les negociacions entre la Unió Europea i Kossove per a un acord d’associació. Malgrat l’oposició de l’estat espanyol la Comissió Europea ha fixat la primavera de 2014 per a tancar l’acord i presentar-lo al Consell i el Parlament. L’acord seria un primer pas i significaria la creació d’una àrea de lliure intercanvi de béns, serveis i capitals entre Kossove i la Unió Europea.

Des de Brussel·les el comissari d’ampliació Stefan Fuele ha dit que  ‘amb l’inici d’aquesta negociació obrim una pàgina nova en les relacions entre Kossove i la Unió Europea’. Fuele ha dit també que aquest ‘és un clar reconeixement dels progressos fets per Kossove pel que fa a reformes clau i també pel que fa a la normalització de les relacions amb Sèrbia’. Kossove ara iniciarà l’adaptació de la seva legislació a les regles europees en matèria de mercat, competència, propietat intel·lectual i industrial, protecció dels consumidors i condicions de treball.

Negocia directament la Unió Europea, no els seus estats

Per a evitar problemes amb l’estat espanyol i els altres quatre estats que encara no reconeixen Kossove la negociació és europea, sense participació dels estats membres, i el document final serà signat només per la Unió Europea, com a entitat legal, cosa que pot fer des del Tractat de Lisboa de 2007, però que no havia fet mai. Així els estats que no reconeixen Kossove no estaran obligats a fer-ho de manera indirecta però tampoc podran vetar l’acord i impedir que entri en vigor.

Aquest és un format únic en les negociacions d’adhesió fetes fins ara per la Unió Europea ja que totes les negociacions d’adhesió havien de ser ratificades pels estats membres abans d’entrar en vigor. Espanya s’ha oposat a aquesta negociació i al canvi de mètode, sense cap resultat.

Les negociacions constaran de tres o quatre rondes negociadores a Pristina i a Brussel·les i després de l’acord Kossove gaudirà d’una àrea de comerç conjunt i serà considerat un país candidat a la integració completa dins la UE, que en tot cas es produirà després d’unes altres negociacions, encara més complexes. La delegació europea s’ha reunit avui a Pristina amb el primer ministre Hashim Thaci i amb Vlora Citaku, ministra de relacions europees del govern kossovès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any