La NSA va espiar seixanta milions de trucades telefòniques a l’estat espanyol

  • En tan sols un mes · El periodista Glenn Greenwald ho confirma en una informació del Mundo · El govern espanyol cita avui l'ambaixador nord-americà

VilaWeb
Redacció
28.10.2013 - 09:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units va espiar seixanta milions de trucades telefòniques a l’estat espanyol, segons que publica El Mundo, citant el periodista Glenn Greenwald, al qual l’ex-tècnic de la CIA Edward Snowden va filtrar les claus de la trama d’espionatge. El document de la NSA al qual ha tingut accés Greenwald es titula ‘Spain last 30 days’ [Espanya últims 30 dies] i mostra comunicacions interceptades entre el 10 de desembre de 2012 i el 8 de gener de 2013. Segons El Mundo, van quedar registrats els telèfons interconnectats i la durada de les comunicacions, però no el contingut. Sigui con sigui, en cas de confirmar-se es tractaria d’un delicte tipificat en el codi penal.

Segons la publicació, la NSA també va accedir a informació personal dels usuaris, a través del navegador d’internet, el correu electrònic i xarxes socials com Facebook i Twitter. Greenwald, que ha deixat el diari The Guardian, on treballava, ha arribat a un acord amb El Mundo per a divulgar en exclusiva sobre els documents de Snowden que afecten Espanya. Greenwald ha començat també un nou projecte amb el fundador d’Ebay.

Trobada amb l’ambaixador dels EUA

La informació es publica just el dia que el govern espanyol ha citat l’ambaixador dels Estats Units, James Costos, a Espanya per demanar-li explicacions respecte les primeres informacions que apuntaven a l’espionatge nord-americà a ciutadans espanyols. El secretari d’estat per a la Unió Europea, Íñigo Méndez de Vigo, serà l’encarregat de rebre l’ambaixador dels EUA. El ministre d’Afers Estrangers espanyol, García-Margallo, és a Polònia de visita oficial. Rajoy va dir divendres que l’executiu espanyol no tenia constància que hi hagués hagut espionatge dels EUA.

Anonymous publica informes del seguiment d’internet per part dels Mossos d’Esquadra

Justament en aquestes darreres hores ha començat a circular per la xarxa un dossier atribuit al grup Anonymous on es publiquen 38 informes dels Mossos d’Esquadra de seguiment de diverses mobilitzacions socials, bàsicament relacionades amb el moviment indignat o el ‘No vull pagar’. La reivindicació en nom d’Anonymous, per les seves característiques, és difícil de confirmar. En qualsevol cas el correu que indica on trobar els arxius va signat així.

Anonymous afirma que els documents pertanyen al CESICAT, l’entitat de seguretat informàtica que entre altres feines custodia tots els servidors de la Generalitat. En el text s’afirma que aquesta és una institució que estaria dedicada a l’espionatge contra els moviments socials però els informes clarament pertanyen als Mossos i fins i tot alguns van signats amb les sigles CME.

Els informes corresponen a seguiments de manifestacions i convocatòries i demostren que la policia catalana rastreja internet per a obtenir informació sobre aquestes convocatòries. Informació, en qualsevol cas pública, ja que hi barreja piulades de persones amb notes i manifestos de partits o informacions de diaris, entre els quals VilaWeb. També fa el seguiment de les piulades més destacades i els trending topics, usant el que sembla un programa comercial.

Els informes es poden descarregar des d’aquestes adreces:

http://www.crocko.com/384302F0A18749E991443629ECFE4CFA/anon-cesicat.zip

http://www.crocko.com/265E1E99C178431CA07D6D0A8EC04CA5/anon-cesicat.zip

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any