Nuet: ‘No abaixem la bandera de la consulta perquè seria abaixar la bandera de la democràcia’

  • EUiA aposta per la república catalana, un concepte històric que uneixi federalistes i independentistes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) ha fet avui a Barcelona la conferència política ‘Un procés constituent per a Catalunya‘, per a debatre la seva posició sobre la qüestió nacional catalana i el dret de decidir. Les línies mestres de la seva posició, les va dibuixar dimarts passat el coordinador general de la formació, Joan Josep Nuet, quan va presentar una proposta (pdf) de república catalana per a encarar el canvi que Catalunya reclama.

Per Nuet, aquest concepte històric pot unir federalistes i independentistes en el camí cap a l’estat propi: ‘Volem que la república catalana sigui un lloc d’encontre per obrir un procés constituent que doti Catalunya d’un estat propi i sobirà.’

La conferència d’avui ha segellat l’aposta del coordinador general per la república catalana i ha refermat, alhora, el compromís de la formació amb el dret de decidir dels catalans. Nuet ha definit la república catalana com el seu ‘model de Catalunya i no una moda ni un brindis al sol a l’independentisme’: ‘No abaixarem la bandera de la consulta perquè seria abaixar la bandera de la democràcia’, ha afegit, respecte ‘als forts enemics’ del referèndum sobiranista. ‘Som els de la consulta sí o sí. Si algú no la vol fer o pacta que no es faci, nosaltres el retratarem’, ha recordat el dirigent d’EUiA, que també ha avisat que no entraran en escenaris que defineixin la pregunta de la consulta ‘segons càlculs electorals’.

‘Compte amb les frivolitzacions de la pregunta’, ha alertat: ‘Una cosa és treballar una pregunta perquè hi hagi una consulta i una altra cosa ben diferent és treballar una pregunta per anar a una campanya electoral.’ Nuet ha demanat als seus militants de ‘no caure en aquest esquer’: ‘Nosaltres volem una pregunta per al poble de Catalunya, no per a la campanya electoral.’ 

69 vots en favor i 31 abstencions

‘Necessitem un gran acord de la societat catalana al voltant d’una pregunta i al voltant d’una resposta. No entrarem en escenaris electorals que defineixen la pregunta i la resposta segons els electors que es volen guanyar’, ha insistit el dirigent d’EUiA, que ha volgut llançar aquesta advertència després que la militància hagi aprovat (69 vots en favor, 31 abstencions i 2 en contra) la proposta ‘Un projecte constituent per a Catalunya’ en la ponència política. 

‘Un estat social, democràtic i la sobirania de Catalunya per buscar una trobada amb la resta de pobles d’Espanya: quan parlem de república catalana volem dir això’, ha declarat Nuet al final de la conferència, en la qual ha subratllat el compromís d’aquest ‘federalisme ben entès’ amb el dret de l’autodeterminació del país.

‘Queda clar que volem un model federal de lliure adhesió amb autodeterminació’, ha avançat el coordinador general d’EUiA, que ha volgut esvair dubtes i ha afirmat que la formació sòcia d’ICV ‘té una voluntat clara d’estar absolutament federada amb el conjunt de pobles d’Espanya’. ‘Aquesta és la nostra voluntat, però és clar que ha de ser el poble de Catalunya qui decideixi.’

Convidats d’ICV, IU, la CUP, l’ANC i la FAVB

Amb aquestes paraules de Nuet ha acabat una conferència que ha durat sis hores, ha comptat amb la participació de dos centenars de persones (unes 130 amb dret de vot i una cinquantena de convidades), i ha debatut unes tres-centes esmenes. En aquest debat, la ponència inicial ha estat acceptada sense grans canvis. El text proposat aposta per una ‘Catalunya de tots els drets’, implicada en la ‘regeneració democràtica’ i ‘lliure per decidir i d’un sol poble’.

En aquest sentit, el text referma el compromís d’EUiA amb el dret d’autodeterminació de Catalunya, una gestió unitària i plural del procés cap a la consulta i una pregunta clara que doni perspectiva als federalistes. I especifica que, en aquest procés, la formació aposta per una república catalana social, democràtica i lliurement federada.

Han seguit els debats com a convidats representants de forces polítiques i socials del país: en nom dels Joves d’Esquerra Verda, Anna Rovira; Marc Sallas en nom de la CUP; i en nom de Federalistes d’Esquerra, Carme Valls i Domènec Benet. Quant als moviments socials, Lluís Rabell ha representat la FAVB i Pere Pugés i Jordi Martínez, l’Assemblea Nacional Catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any