Mas agraeix la ‘lucidesa i coratge’ dels empresaris per combatre ‘el discurs de la por’

  • El president ironitza amb el lema de la Nit de l'Empresari de Cecot i assegura que ell ha estat 'en rebel·lia' aquesta setmana

VilaWeb
ACN
26.10.2013 - 08:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha agraït als empresaris el suport al procés català i ha destacat la seva “lucidesa i coratge’ per ‘combatre el discurs de la por’. ‘No és fàcil fer-ho i menys des del món empresarial’, ha dit Mas durant la Nit de l’Empresari 2013 de la patronal Cecot, que ha aplegat un miler de persones a Terrassa (Vallès Occidental). El president ha dit que cal ‘tocar de peus a terra però sense mirar avall’. A més, ha destacat que el moviment social ‘transversal i positiu’ que hi ha a Catalunya s’ha d’aprofitar per repensar el país. Mas també ha ironitzat amb el lema de la nit, ‘En rebel·lia positiva’ i ha dit que ell també ha estat en rebel·lia aquesta setmana.

El president de la Generalitat ha agraït durant el discurs el suport de la patronal Cecot al procés català, després que recentment aquesta patronal s’hagi mostrat favorable al procés. El president ha personalitzat el seu agraïment al president de la Cecot, Antoni Abad, i ha dit que també ho va fer fa alguns dies al president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls.

Ha dit que Catalunya viu dues cares diferents: d’una banda, les grans dificultats a conseqüència de la crisi i, d’una altram la ‘il·lusió’ per un projecte de país. Per això ha agraït als empresaris que malgrat aquestes dificultats tinguin ‘coratge’ per donar el seu suport i no cotribuir a crear un país ‘d’ombres’. Però ha dit que cal ‘tocar de peus a terra’ i ‘no pensar que tot és bufar i fer ampolles’. Ha assegurat que ell ho fa, però que a la vegada ‘s’ha de mirar amunt o endavant’ i no avall. ‘Sinó, no veurem res.’

Ha destacat també que ara mateix el moviment social ‘transversal i en positiu’ que es viu a Catalunya no es troba a cap altre país europeu i per això ha afirmat que ‘s’ha d’aprofitar per repensar el país’. Ha demanat que tothom des de les seves responsabilitats ‘tothom ajudarà a crear un clima de serenor, de tocar de peus a terra, però sense acceptar el discurs de la por’. També ha dit que ‘no és legítim’ voler atacar aquest projecte positiu amb el discurs de la por.

D’una altra banda, el president ha destacat que el país ha viscut recentment tres canvis de fons positius si continuen en el temps: que hi ha més empreses exportadores que mai, que Catalunya s’ha situat en el mapa de la producció científica i que els joves que estudien FP han augmentat notablement. 

Sobre la crisi, ha reiterat el discurs que les dades indiquen que se surt de la recessió econòmica, però ha dit que s’ha de buscar l’equilibri entre el discurs de les dades estatístiques positives i el fet que la crisi no finalitzarà fins que no ho noti la societat, punt sobre el que ha lamentat que ‘s’és lluny’ encara. Per últim, ha rebutjat els discursos que diuen que a l’estat espanyol, i a Catalunya, no es creen llocs de feina, perquè ha assegurat que els darrers deu anys se n’han creat més que a França, Alemanya i Itàlia de mitjana, però ha lamentat que ‘no tenien prou contingut i una ventada forta se’ls ha endut’.

Abad alerta l’estat espanyol que o canvien d’actitud o no s’aturaran

El president de la Cecot, Antoni Abad, ha assegurat que consultar a la ciutadania ‘és un element de qualitat democràtica i que el dret ade decidir no és per una sola vegada i una sola pregunta’. Ha afegit que en una societat democràtica ‘a diferència d’una dictadura, no és la llei la que determina la voluntat dels ciutadans, sinó que és aquesta la que crea o modifica la legalitat quan sigui necessari’ i ha lamentat que es posi això en dubte.

Ha assegurat que persones i empreses ‘no són presoneres de cap territori’ i ha criticat aquells que volen convèncer clients amb arguments amenaçadors o parlant malament de la competència. Abad ha lamentat que l’activitat econòmica ha estat sempre afectada per la política i ha considerat que aquesta ‘mala praxi’ es troba ara ‘més obsoleta i perversa en l’escenari de la relació Catalunya-Espanya’. 

El president de la patronal ha criticat la política que du a terme l’estat espanyol, que ha considerat que és ‘any a any menys atractiu per fer-hi negocis’. Ha dit que l’estat ‘desatén de manera irresponsable’ Catalunya i ha posat com a exemple que el ministre d’Indústria encara no ha visitat el Vallès, segons ell el pol manufacturer i exportador més important: ‘Només esperem canvis, molts i importants, i a Espanya sembla que no passi res, només silenci i immobilisme.’

Abad també ha aprofitat per criticar la política educativa i ha alertat que no posa a cap altre lloc del món que la llei d’educació canviï constantment. Ha volgut defugir també del discurs paternalista i posar l’accent en la força de les persones i ha assegurat que ‘un estat no és un fi, és un instrument’. D’una altra banda, ha mostrat la seva indignació amb casos com el de Castor i ha afirmat que els empresaris volen ‘generar un terratrèmol que s’emporti amiguismes i el núvol tòxic de la corrupció’.

El president de la Cecot ha apostat pel diàleg i ha considerat que seguint aquesta via dialogant es podria haver aconseguit un encaix territorial diferent, un marc fiscal capdavanter, un model energètic definit, un altre marc laboral ‘que no hauria portat a un 27% de desocupació’ i s’haurien pogut fer les inversions en projectes amb retorn econòmic, com també una reconversió del sector bancari. 

Per tot això, ha afirmat que els empresaris han decidit dir prou i s’han mostrat ‘en rebel·lia’. ‘O Espanya canvia els seus comportaments i les seves estructures d’estat, es refunda per modernitzar-se i homologar-se internacionaliment, o no pararem…’ També ha dit al president Mas que les empreses estan al límit i ha demanat que si Catalunya aconsegueix més fons de la Unió Europea, es prioritzin els programes d’innovació, emprenedoria i internacionalització.

La Nit de l’Empresari ha arribat aquest divendres a la seva 19a edició i ho ha fet guardonant les empreses Germans Boada, Kern Pharma, Original Disseny i Comunicació, Frigual, Sanmy, Lékué, Lighting Machining Group, Fundació Engrunes, Mina Pública d’Aigües de Terrassa, Synercig Partners, Grup Carinsa, Grup Bon Preu, Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, Port de Barcelona i Enric Crous, director general de DAMM.

Entre els assistents hi havia el conseller de Salut, Boi Ruiz, el de Justícia, Germà Gordó, el primer sectretari del PSC, Pere Navarro, el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls i uns quants batlles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any