Rubalcaba proposa de reformar la constitució i renunciar a la consulta

  • El secretari general del PSOE defensa el diàleg entre Catalunya i Espanya per 'continuar junts' · Rajoy ja ha descartat una reforma constitucional

VilaWeb
Redacció
25.10.2013 - 12:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alfredo Pérez Rubalcaba, secretari general del PSOE, ha proposat al president de la Generalitat, Artur Mas, que es reformi la constitució espanyola per resoldre ‘la difícil situació actual entre Catalunya i Espanya’, i que més endavant se sotmeti a votació en un referèndum, en comptes de fer una consulta d’autodeterminació. En una compareixença posterior a la reunió amb Artur Mas i Pere Navarro, Rubalcaba ha dit que la solució tenia dos camins: ‘O votar per trencar, o votar un projecte per continuar junts, i nosaltres volem votar aquest projecte, que ha d’incloure una reforma de la constitució. Es tracta de tenir un projecte comú, revisar les regles de convivència, i després votar. Estem convençuts que la nostra fórmula és possible i ens permet de continuar vivint junts.’

Rubalcaba ha admès que hi havia ‘un problema de relacions de convivència’ entre Catalunya i Espanya, i que això es podia resoldre de dues maneres: una consulta d’autodeterminació o bé ‘buscar solucions per a continuarvivint junts’ i després votar-les. 

Així, ha descartat una consulta d’autodeterminació i ha defensat que el seu partit volia seure amb partits i governs per buscar una fórmula comuna: ‘i això s’anomena reforma constitucional’. 

Rubalcaba també ha explicat que s’havia reunit fa poc amb el president espanyol, Mariano Rajoy, per parlar sobre la situació a Catalunya i anunciar-li que avui es reuniria amb Artur Mas. Sobre Rajoy, ha admès que el PP no estava d’acord amb la proposta del PSOE de reformar la constitució, però que el seu partit la continuaria defensant. 

Rajoy descarta una reforma constitucional

Poc després, però, Rajoy ha descartat una reforma constitucional. En una compareixença a migdia des de Brussel·les, ha dit que PP i PSOE estaven d’acord de no voler ‘trencar la sobirania nacional’ d’Espanya, que ha definit com ‘la nació més antiga d’Europa’. Ha confirmat haver parlat recentment amb Rubalcaba i ha destacat la seva sintonia ‘en els temes essencials’, però diu que no veu ni el ‘consens ampli’ ni ‘l’objectiu adequat’ que requereix una reforma de la constitució. ‘Anar no se sap molt bé cap a on no és el millor.’

Navarro destaca ‘l’esforç dels socialistes’

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha destacat la importància de la reunió d’avui (‘significa que alimenten aquest diàleg que hem trobat a faltar’) i ‘l’esforç dels socialistes a l’estat espanyol per buscar una alternativa i una altra estructura territorial a tot Espanya on Catalunya estigui còmoda’.

Homs celebra que la reunió hagi servit per començar a construir un ‘consens sobre el diagnòstic’

Per la seva banda, el portaveu del govern, Francesc Homs, ha qualificat d’important perquè ‘comença a construir-se un consens sobre el diagnòstic’, és a dir, que els dirigents espanyols comencen a reconèixer que hi ha un ‘problema’ entre Catalunya i Espanya. Més enllà de la conversa amb Rubalcaba, Homs ha destacat que al govern ‘li consta’ que Mariano Rajoy també és d’aquesta opinió, lluny del que passava fa uns mesos, quan l’executiu estatal minimitzava el procés català. A resposta de la premsa, Homs no ha descartat una pròxima reunió discreta entre Mas i Rajoy.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any