Mas: ‘No hi ha problemes protocol·laris, hi ha imposicions protocol·làries que creen problemes’

  • Una concentració d'estelades va donar la benvinguda als ministres d'Afers Estrangers a Pedralbes

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, va valorar ahir la polèmica del Fòrum Econòmic de la Mediterrània reunit al palau de Pedralbes. En va parlar responent a les preguntes que el PSC i el PP li van adreçar a la sessió de control del parlament. ‘No hi ha problemes protocol·laris, hi ha imposicions protocol·làries que generen problemes. És molt diferent. No hi ha un problema entre dos governs protocol·làriament parlant. N’hi ha un que imposa determinades condicions i un altre que intenta defensar i mantenir el prestigi i la dignitat de la institució’, va dir el president Mas.

Mas va rebre ahir Rajoy al Palau de Pedralbes de Barcelona. Es van saludar amb una encaixada de mans i van conversar breument davant els mitjans de comunicació, acompanyats del batlle de Barcelona, Xavier Trias, el ministre d’Afers Estrangers i de Cooperació espanyol, José Manuel García-Margallo, i el secretari general de la Unió per la Mediterrània, Fathallah Sijilmassi. Després Mas i Rajoy es van fer la foto de família amb els ministres d’Afers Estrangers dels països de la ribera mediterrània presents al Fòrum i Mas se’n va anar.

Rajoy: ‘Moderna ho és la unió, no la disgregació’

Mariano Rajoy va posar Barcelona com a exemple de projecte comú que ‘no exclou ningú i beneficia tothom’ i va definir la ciutat com a ‘honra d’Espanya’. En el discurs inaugural del primer Fòrum de la Mediterrània Occidental, Rajoy va fer una referència implícita al procés sobiranista dient que el món caminava cap a processos d’integració: ‘Moderna ho és la unió, no la disgregació. El signe dels temps és la integració, no l’aïllament.’ Rajoy va basar la intervenció en l’economia i la unió entre els països de la Mediterrània i va dir que Barcelona era una ciutat ‘mediterrània, catalana i espanyola’, exemple de la suma d’aportacions que poden ‘harmonitzar-se positivament’.

Concentració d’estelades

A la tarda hi va haver una concentració convocada per l’ANC de les Corts per a encerclar el Palau de Pedralbes amb estelades. Hi havia dos milers o tres de manifestants, que es van disposar fent un passadís a l’entrada del palau. Al cap d’una estona, van encerclar el recinte del palau, concretament els tres laterals que els mossos havien autoritzat (excepte l’avinguda de Pedralbes).

Entre les pancartes es destacaven les que deien ‘Catalunya is not Spain. Independence’, ‘Adéu, Espanya. Un nou camí ens espera’ i ‘Catalunya next independent state in Europe’. Els crits majoritaris dels concentrats feien referència a la independència, tot i que s’hi barrejaven consignes com ara ‘Ni Espanya ni França: Països Catalans’.

El passadís es va fer sense incidents sota la protecció d’un doble passadís de mossos d’esquadra, que deixava un espai ampli perquè els delegats internacionals participants en el fòrum abandonessin les instal·lacions un cop acabada la cimera.

La Joventut Nacionalista de Catalunya havia desplegat al matí davant el palau de Pedralbes una pancarta amb el lema ‘Catalonia is not Spain’. ‘Podran impedir que el president Mas parli, però no podran impedir que els ministres d’Afers Estrangers sàpiguen que Catalonia is not Spain’, deia el Twitter de la JNC que ha publicat aquesta fotografia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any