El PP aprova tot sol la reducció dels membres de l’AVL a la meitat

  • El nombre d'acadèmics passarà de 21 a 11 · El govern, acusat de voler revifar el secessionisme lingüístic

VilaWeb
ACN
24.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PP va tombar ahir a les corts dues esmenes a la totalitat de l’oposició contra la reducció de membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que passarà de 21 a 11. Aquest és el punt de conflicte entre el govern i l’oposició, que lamenta que es faci aquesta reducció dos anys abans que l’AVL renovi els membres autònomament, sense intervenció dels polítics. L’oposició assenyala que es un intent del PP de controlar la institució i revifar el secessionisme lingüístic en una institució que defensa la unitat de la llengua. La cambra debaté ahir de reduir més institucions d’autogovern.

El conseller de Governació, Serafín Castellano, fou l’encarregat de defensar el projecte de llei de reducció de membres, aprovat el juny pel Consell. Va assegurar que la mesura no implicava reduir les funcions i competències de l’AVL, però que s’hauria de modificar la llei per alterar les majories.

El diputat de Compromís Josep Maria Pañella, que hi va presentar una esmena a la totalitat, definí la modificació com una mentida perquè no pretenia estalviar sinó ‘nomenar de nou tota la institució’. Va dir que era una maniobra electoralista en l’estratègia del PP de mobilitzar els ciutadans ‘contra l’enemic’, fent servir termes com ara ‘tripartit’ i ‘enfrontament lingüístic’.

Pañella també recordà que l’AVL havia estat creada l’any 1998 amb l’objectiu de superar el conflicte lingüístic: ‘El valencià ha de ser motiu d’unió i no de divisió’, va dir. I afegí que l’obligació del govern era promoure’n l’ús social.

En una línia semblant, el diputat d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Lluís Torró, va lamentar que s’eliminés el principal valor de l’AVL: que al cap de quinze anys de ser creada, el 2015, la renovació de membres seria votada pels mateixos acadèmics i no a les corts.

‘Volen liquidar el consens per la llengua’

Torró va recordar el dictamen del Consell Jurídic Consultiu contra aquesta reducció i va dir que no era sinó un intent de revifar el conflicte: ‘Volen liquidar el consens per la llengua.’ EUPV també presentà una esmena a la totalitat, que fou rebutjada.

El diputat del PP Fernando Giner, favorable a la reducció, va adduir motius econòmics. Segons ell, la nova llei no pretén canviar res, només reduir membres. En aquests moments, va dir, el context econòmic exigeix que les institucions s’adaptin. Sobre el conflicte lingüístic i la unitat de la llengua, Giner va dir: ‘La llengua no la fan els il·luminats la fa el poble, no crec en eixa pseudo-ciència.’

Encara va afegir: ‘Els acadèmics han de normativitizar i adequar-se a la llengua del poble i no anar-se’n lluny, cap a dalt a buscar altres llocs i exemples’, en referència al Principat.

Reducció d’òrgans d’autogovern

El quatre projectes de llei que es votaren ahir a les Corts impliquen la supressió de 35 membres del Consell Jurídic Consultiu, el Consell Valencià de Cultura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Comitè Econòmic i Social. La mesura implica la reducció d’un 45%, dels càrrecs.

Amb aquesta nova reestructuració, el Consell Valencià de Cultura passarà de 21 membres a 11, igual com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Pel que fa al Consell Jurídic Consultiu, passarà de 6 representants a 5, i el Comitè Econòmic i Social de 29 membres a 15.

En aquesta darrera institució es va suprimir el subgrup de 7 membres que representavenla Generalitat i es manté la designació i el nomenament per part de l’executiu de dos experts en afers corresponents a l’àmbit material de competències del comitè.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any