El control del referèndum, decisiu per a l’entrada d’ERC al govern

  • Els republicans mantindran el compromís si hi ha data i pregunta a final d'any · Tanmateix, volen limitar la seva presència a l'executiu

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
24.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC complirà la paraula i entrarà en el govern si a final d’any s’anuncia la data del referèndum sobre la independència i hi ha ‘una pregunta clara’. Però no faran el pas si no s’asseguren el control del procés fins al dia de la consulta, un procés que depèn del Departament de Governació, al qual el govern ha reservat una partida de quinze milions en el pressupost de l’any que ve. ERC també rumia fórmules que limitin la seva presència en l’executiu, tant pel que fa al temps que hi haurà de ser com en les persones que hi entrarien.

CiU i ERC han anat aplanant el camí perquè ERC s’incorporés al govern, amb l’acord explícit d’anunciar la data i la pregunta abans d’acabar d’any. Però ERC vol que, més enllà d’aquests dos compromisos, hi hagi un pacte ferm i detallat que inclogui tots els passos fins al dia de la consulta.

Fonts d’ERC han expressat a VilaWeb un cert neguit per la temença que no es tingui ben previst i ben cobert tot el dispositiu necessari per a la consulta: hi haurà prou urnes? Quants funcionaris faran falta? Quins equipaments públics hi haurà a l’abast si hi ha ajuntaments que no els volen cedir…? I més encara tenint en compte que la data no ha de ser pas gaire llunyana, si es fa cas de la recomanació del Consell Assessor per a la Transició Nacional, que proposa que sigui cap a la tardor de l’any vinent.

ERC es vol assegurar un procés ben travat. Aquesta competència depèn directament del Departament de Governació, que dirigeix la vice-presidenta Joana Ortega (UDC). Això significa que ERC voldrà aquesta cartera si entra al govern? Ara mateix hi ha totes les opcions obertes, però fonts del partit apunten una altra possibilitat: crear un organisme dependent del govern que vetlli per la preparació del referèndum i que controli tota la logística necessària i el compliment del calendari.

És tan determinant per als republicans el blindatge del referèndum que pensen fins i tot en la possibilitat d’entrar al govern no pas quan s’anunciï verbalment la data i la pregunta, sinó quan se’n formalitzi la convocatòria; d’aquesta manera, ERC s’asseguraria que la via per a consultar la ciutadania és un referèndum (o una consulta per la via no referendària), amb permís de l’estat espanyol o sense, i no pas unes eleccions plebiscitàries.

El temps d’estada dins el govern és una altra de les qüestions que es dirimeixen: una opció valorada és que ERC hi sigui des de la convocatòria del referèndum fins al dia mateix de la consulta. Però no pas més enllà.

Junqueras al govern?

ERC és conscient que n’ha sortit enfortida, de tots aquests mesos fora del govern. Durant aquest temps ha donat estabilitat parlamentària a CiU i, com a primer partit de l’oposició, ha marcat de prop l’executiu perquè es complissin els passos establerts en el full de ruta cap a la consulta acordat a començament d’any.

La limitació de la participació d’ERC en el govern també es podria concretar en les persones que hi entrarien. Un dels debats dins el partit és si Oriol Junqueras o Marta Rovira hi haurien de ser. Ara per ara totes les opcions són obertes, però hom sospesa la possibilitat que la direcció en quedi fora per a preservar-la del desgast de l’acció de govern i que, en canvi, hi entrin independents. Seria també una manera de tenir un peu dins l’executiu i un altre fora.

L’impuls a la hisenda pròpia

ERC també vol que mentre es facin els preparatius de la consulta l’Agència Tributària Catalana estigui a punt per a recaptar i gestionar els imposts dels ciutadans i les empreses de Catalunya. És una altra de les condicions dels republicans per a entrar al govern. En el darrer debat de política general, CiU i ERC ja es van posar d’acord perquè això fos així durant el primer semestre de l’any. Ara els republicans voldrien tenir també un control sobre aquest procés, oimés que Oriol Junqueras i alguns altres dirigents del partit s’han manifestat inquiets pel fet que no s’avanci més de pressa en la construcció d’una de les estructures d’estat prioritàries.

D’aquell debat també en va sortir el compromís de CiU de no incloure retallades addicionals en el pressupost de l’any que ve i d’augmentar-hi la despesa en partides socials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any