Creus franquistes a tots els avions de l’exèrcit espanyol, denuncia Tremosa a la UE

  • L'eurodiputat denuncia la presència de la 'Cruz de San Andrés' a les forces armades espanyoles

VilaWeb
VilaWeb
ACN
23.10.2013 - 13:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, ha avisat avui a la Comissió Europea de l’ús de símbols franquistes en totes les aeronaus de les forces armades espanyoles. A través d’una pregunta parlamentària a l’executiu comunitari, Tremosa adverteix que totes les aeronaus de l’exèrcit tenen pintada la ‘Cruz de San Andrés’, un símbol nascut a l’edat mitjana però introduït per Franco com a identificatiu dels vehicles aeris.

En el text escrit, l’europarlamentari pregunta si l’estat espanyol no “contravé la normativa europea sobre trivialització de símbols relacionats amb dictadures i crims contra la humanitat” i si la CE pensa actuar perquè l’exèrcit de l’aire deixi d’utilitzar el símbol. “Totes les aeronaus de l’Exèrcit de l’Aire espanyol tenen pintada ‘la Cruz de San Andrés'”, segons ha denunciat l’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, aquest dimecres a Brussel·les. Per mitjà d’una pregunta escrita a la Comissió Europea, Tremosa informa sobre la presència d’aquest símbol en tots els vehicles aeris de l’exèrcit i li demana si “pensa actuar” perquè l’exèrcit de l’aire deixi d’utilitzar un símbol “de marcada connotació franquista”.

En la mateixa línia, Tremosa demana si l’estat espanyol no “contravé l’article 1 de la decisió 2008/913/JHA sobre la trivialització de símbols relacionats amb dictadures i crims contra la humanitat”. En l’article s’estableix que cada estat membre de la UE ha de prendre les mesures necessàries per assegurar que es condemna la negació o la trivialització de simbologia relacionada amb règims dictatorials i crims contra la humanitat.

Segons assenyala l’eurodiputat en el text, “aquest símbol, nascut a l’edat mitjana, és també conegut com la ‘Cruz de Borgoña’ i té una llarga historiografia” si bé va ser introduït per Franco com a símbol identificatiu dels vehicles aeris l’any 1936.

En la pregunta escrita, Tremosa cita, tal com apareix en la pàgina web oficial de l’exèrcit, el llibre ‘La guerra de España desde el aire: Dos ejércitos y sus cazas a frente’ ja que segons aquest “la Cruz de San Andrés la va ordenar pintar el general Franco sobre un fons blanc el dia 8 d’agost de 1936”.

“A més, aquest símbol és recollit per organitzacions nostàlgiques del règim de Franco, com l’anomenada ‘Asociación de la Cruz de San Andrés'”, assenyala Tremosa. També en el text recorda que aquesta associació va participar en la manifestació del passat 12 d’Octubre, dia de la Hispanitat, a Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any