Europa situa l’estat espanyol entre els que apliquen pitjor la normativa de la Unió

  • Té noranta-un procediments d'infracció oberts, segons un informe de la Comissió

VilaWeb
Redacció
23.10.2013 - 05:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Espanya va ser el tercer estat de la UE amb més procediments d’infracció oberts l’any 2012, un total de 91, per incompliment de la legislació europea, segons revela un informe de la Comissió Europea presentat ahir a Brussel·les. Per damunt hi ha Itàlia (99) i Bèlgica (92) mentre que entre els que més compleixen hi ha Letònia (20), Lituània (22) i Estònia (24). També Espanya va ser el segon estat contra el qual es van enviar més queixes (306) a la CE. En línies generals, el nombre d’expedients oberts ha disminuït dun 25% respecte del 2011. Els àmbits en què hi ha hagut més casos d’infracció són el medi, el transport, la fiscalitat i el mercat interior i els serveis.

L’estudi s’elabora anualment i analitza la manera com els estats apliquen la legislació fixada en els tractats europeus. Els països amb més procediments d’infracció oberts el 2012 foren Itàlia (99), Bèlgica (92) i Espanya (91).

Per contra, entre els estats amb més bon resultats hi ha els països bàltics. L’estat amb menys procediments oberts el 2012 és, igual que l’any anterior, Letònia (20), seguit de Lituània (22) i Estònia (24). Globalment, els resultats del 2012 apunten a una millora respecte a l’any anterior: el nombre de procediments ha disminuït d’un 25% i, d’aquests, s’han reduït d’un 45% els oberts el 2011 per retard en la transposició de directives. En el cas d’Espanya, el nombre de procediments per incompliment en el termini de transposició de directives ha baixat de 16 a 12 per aquest període i la majoria feien referència a legislació ambiental.

Durant el 2012 la majoria de procediments d’infracció per transposició tardana es van iniciar contra Itàlia (36), Portugal (34) i Hongria (26); per contra, Estònia (5), els Països Baixos (6) i Suècia (6) van registrar els millors resultats. En part, la CE atribueix aquesta millora a l’aplicació del sistema de sancions financeres o multes als estats, del qual l’executiu comunitari fa ple ús.

El principals àmbits d’incompliment són el medi, el transport, la fiscalitat i el mercat interior i els serveis, que en conjunt representen més de la meitat dels casos d’infracció. Finalment, l’informe també fa un recull del nombre de queixes que ciutadans, empreses o interessats van presentar contra un estat a la CE. Els principals estats membres contra els quals les van presentar van ser Itàlia (438), Espanya (306) i França (242).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any