Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  22.10.2013  19:03

Espanya és el tercer estat de la UE que més incompleix la legislació comunitària

Té 91 procediments d'infracció oberts, segons un informe de la Comissió Europea

Men?ame
 

Espanya va ser el tercer estat de la UE amb més procediments d'infracció oberts l'any 2012, un total de 91, per incompliment de la legislació europea, segons revela un informe de la Comissió Europea presentat aquest dimarts a Brussel·les. Per damunt se situen Itàlia (99) i Bèlgica (92) mentre que entre els que més compleixen hi ha Letònia (20), Lituània (22) i Estònia (24). D'altra banda, Espanya va ser el segon estat contra el que es van enviar més queixes (306) a la CE. En línies generals, el nombre d'expedients oberts ha disminuït un 25% respecte el 2011. Els àmbits en els quals hi ha hagut més casos d'infracció són el medi ambient, el transport, la fiscalitat i el mercat interior i els serveis.

L'estat espanyol se situa entre els que més incompleixen la legislació comunitària, segons indica l'informe sobre el control de l'aplicació del dret de la UE presentat aquest dimarts per la Comissió Europea a Brussel·les. L'estudi, que s'elabora anualment i que analitza la manera en què els estats apliquen la legislació fixada en els tractats europeus, apunta que els països amb més procediments d'infracció oberts el 2012 són Itàlia (99), Bèlgica (92) i Espanya (91).

Per contra, entre els estats amb més bon resultats hi ha els països bàltics. Dels 27, l'estat amb menys procediments oberts el 2012 és, igual que l'any anterior, Letònia (20), seguit de Lituània (22) i Estònia (24). Segons l'estudi de la CE, els resultats del 2012 apunten a una millora respecte a l'any anterior, ja que el nombre de procediments ha disminuït un 25%. També destaca que, d'aquests, s'ha reduït en un 45% els oberts el 2011 per retard en la transposició de directives. En el cas d'Espanya, el nombre de procediments per incompliment en el termini de transposició de directives ha baixat de 16 a 12 per aquest període i la majoria feien referència a legislació mediambiental.

Durant el 2012 la majoria de procediments d'infracció per transposició tardana es van iniciar contra Itàlia (36), Portugal (34) i Hongria (26); per contra, Estònia (5), els Països Baixos (6) i Suècia (6) van registrar els millors resultats. En part, la CE atribueix aquesta millora a l'aplicació del sistema de sancions financeres o multes als estats, del qual l'executiu comunitari en fa ple ús.

Pel que fa als principals àmbits d'incompliment, aquests són el medi ambient, el transport, la fiscalitat i el mercat interior i els serveis, que en conjunt representen més de la meitat dels casos d'infracció. Per últim, l'informe també fa un recull del nombre de queixes que ciutadans, empreses o interessats van presentar contra un estat a la CE. Els principals Estats membres contra qui les van presentar van ser Itàlia (438), Espanya (306) i França (242).