EUiA proposa una república catalana que pugui federar-se amb Espanya

  • Nuet exigeix que la consulta contingui una pregunta en què independentistes i federalistes puguin votar 'sí'

VilaWeb
Redacció
22.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘República catalana’ és el concepte històric que EUiA vol recuperar per encarar el canvi que Catalunya reclama. El coordinador general de la formació, Joan Josep Nuet, va presentar ahir la proposta (pdf), que pretén unir federalistes i independentistes en el camí cap a l’estat propi. ‘Volem que la república catalana sigui un punt de trobada per obrir un procés constituent que doti Catalunya d’un estat propi i sobirà’, va explicar.

Un cop assolit aquest nou estat, EUiA defensarà que ‘es federi amb la resta de pobles d’Espanya’. Per començar a treballar junts, Nuet demana que la pregunta de la consulta permeti de votar sí tant als més sobiranistes com als federalistes.

‘Proposem un punt de trobada que es diu “república catalana”, un procés constituent i sobirà per a Catalunya.’ D’aquesta manera va definir Nuet la proposta que EUiA presentaria diumenge a la conferència política de la formació. Segons Nuet, EUiA ha intentat dotar de contingut la idea d’estat propi. Per això, a més de garantir la plena sobirania de Catalunya, defensaran els valors socials i republicans com a base de la construcció del nou estat.

Segons Nuet, aquesta república catalana pot ser un objectiu compartit per federalistes i independentistes d’esquerres. De fet, destaca primer de tot la construcció d’aquest nou estat espanyol i deixa per a la part final del procés la decisió de la federació amb Espanya. ‘La república catalana no és una carta atorgada per Madrid o per la constitució. És un concepte de sobirania propi: nosaltres la construïm. Una altra qüestió és si això després es federa o no es federa’, va indicar Nuet.

La unitat entre federalistes, sobiranistes i independentistes és, de fet, una de les principals garanties d’èxit per al procés, segons Nuet. Per això reclama que les formacions que representen aquestes ideologies treballin juntes fins al final. ‘Demanem que els federalistes puguem votar sí, però si la pregunta és independència sí o no, que no comptin amb nosaltres. Això dividiria Catalunya.’ De fet, per superar la situació que imposa l’estat espanyol, Nuet subratlla la necessitat d’obtenir majories superiors al 80%, només possibles, segons ell, si independentistes i federalistes van plegats. ‘Si es pregunta només per la independència, l’independentisme no tindrà prou legitimitat democràtica –tant si perd com si guanya– per a enfrontar-se al PP i a l’aparell de l’estat espanyol.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any