Els soldats britànics del ‘Bloody Sunday’ poden ser arrestats i encausats per assassinat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.10.2013 - 17:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els soldats britànics que van matar catorze manifestants en l’anomenat ‘Bloody Sunday‘ a Derry, al Nord d’Irlanda, el 30 de gener de 1972, poden ser arrestats i acusats d’assassinat o d’intent d’assassinat. Segons que publica el Sunday Times de Londres, una vintena de soldats, ja jubilats, podrien ser interrogats sobre el tiroteig de fa més de quaranta anys i, finalment, processats.

El ministeri de Defensa del Regne Unit ja ha començat a contractar advocats per representar els soldats, que seran interrogats sobre el paper que van tenir en el tiroteig, en què van acarnissar-se amb els participants d’una marxa de drets civils.

Ara fa tres anys que es va fer públic l’informe Saville, que conté els resultats i conclusions de la investigació dirigida pel l’ex-jutge de l’Alt Tribunal, Lord Saville, i que va portar el govern britànic a demanar perdó en nom de la nació.

L’informe Saville va concloure que tots els morts anaven desarmats i que havien estat assassinats d’una manera ‘injustificada i injustificable’. Segons el document, l’exèrcit va perdre el control de la situació i alguns soldats van mentir per esquivar la culpabilitat.

The Sunday Times informa que una font pròxima a la policia, que ha vist els arxius del govern, ha confirmat la possibilitat que aviat s’ordeni una acció judicial contra els soldats. La mateixa font diu: ‘Això és el començament. Serà la primera vegada que soldats són interrogats per la policia com a part d’una investigació d’assassinat, cosa que fa pensar que alguns seran processats.’

Interrogatoris imminents

Tot i que, segons la primera font, els interrogatoris podrien ser imminents, un portaveu de la policia del Nord d’Irlanda diu que els terminis es poden allargar. ‘Les tasques preliminars ja han començat, però serà una investigació llarga i complexa –diu–. Per tal que la investigació sigui com més completa i eficaç millor, la policia necessita els testimonis que van declarar en l’informe Saville, perquè la policia no és autoritzada a utilitzar Saville com a testimoni en una investigació criminal.’

Segons el dictamen, no tots els soldats van abatre els manifestants. Van ser dos, identificats com a ‘cap F’ i ‘soldat G’, que van disparar i assassinar la majoria de civils. Entre ells dos van matar entre vuit i deu manifestants. L’ informe també assegura que continuen vius, però no se n’han fet públic els noms per evitar represàlies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any