Escòcia publicarà l’informe amb tots els detalls de com seria el nou estat independent

  • Serà el 26 de novembre

VilaWeb
Redacció
19.10.2013 - 17:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern escocès publicarà el proper 26 de novembre el ‘Llibre Blanc de la Independència’, un informe que detallarà les línies principals de l’hipotètic nou estat escocès i precisarà el camí a seguir entre la votació de l’any vinent i la creació formal d’una Escòcia independent. El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha anunciat la data aquest dissabte durant el seu discurs 79è congrés anual del Partit Nacional Escocès (SNP) a Perth. ‘La gent arreu del país vol saber més sobre la independència. Volen escoltar-ne els beneficis, tenen ganes de més informació’, ha dit Salmond. ‘Marcarem el perquè de la independència, la nostra visió d’Escòcia, l’Escòcia que vole’, ha afegit el primer ministre.

El congrés, l’últim que es fa abans del decisiu referèndum sobre la independència del 18 de setembre vinent, va començar dijous. Mentre Salmond aquests dies insistia a posar l’interès del país per davant de l’interès del partit, la vice-primera ministra Nicola Sturgeon assumia que els partidaris de la independència tenen poc més d’un any per a capgirar les enquestes.

Salmond va obrir el congrés amb una referència directa a la data: ‘El 18 de setembre vinent serà la data en què Escòcia es trobarà amb el seu destí, serà l’opotunitat més gran que hagi tingut mai la gent d’aquest país d’optar per la independència i un futur millor per a Escòcia.’ ‘Crec que la gent triarà l’esperança del sí més que no pas la por del no’, afegia. I és que, per Salmond, els contraris a la independència aposten només per una campanya de la por que no pot, amb tot, amagar ‘la viabilitat econòmica i el potencial de talent i recursos’ d’una Escòcia independent.

El cap de govern es va preguntar: ‘El debat real, la qüestió central que ha de respondre la gent en el referèndum és qui creu que prendrà les millors decisions per a Escòcia: el nostre propi parlament o el sistema de Westminster, que rarament representa el vot o els valors de la gent que viu i treballa aquí?’ I ell mateix es responia: ‘En una proporció de quatre a un, diuen les enquestes, la gent confia més en el parlament escocès que no en el britànic per a governar Escòcia.’

Sturgeon, per la seva banda, va ésser l’encarregada d’encarar en l’obertura del congrés unes altres enquestes, menys favorables als interessos del govern i de l’SNP: les que, majoritàriament, continuen donant la victòria al no el 18 de setembre de 2014, malgrat que els partidaris del sí continuen escurçant distància: ‘És un desafiament. Però si mirem enrere, el gener del 2011 l’SNP anava quinze punts per darrere dels laboristes en les enquestes. Només alguns mesos després vam guanyar les eleccions amb majoria absoluta. El missatge que n’obtinc és que si el teu argument és correcte, si vens el teu argument adequadament als votants, les enquestes es poden capgirar. I aquest és el desafiament que tenim l’any que ve.’

El caràcter monotemàtic de l’arrencada del congrés es va reflectir també amb l’aprovació d’una resolució sobre ‘els dos futurs per a Escòcia’ que ofereix el referèndum. En parlava la diputada de l’SNP Annabelle Ewing: ‘El referèndum de l’any vinent és la tria entre dos futurs: el futur representat per la política de retallades de Westminster, que continuarà afeblint els serveis públics, o el futur en què Escòcia avançarà com a país independent.’ La resolució anava acompanyada d’un vídeo: Two Futures: vote Yes on Thursday, 18th September 2014.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any