Gordó avisa que Catalunya no s’aturarà encara que no hi hagi pacte per a la consulta

  • Encara que no hi hagi pacte per a fer la consulta · Diu que si el parlament opta per la declaració unilateral serà perquè no hi haurà hagut cap altra opció

VilaWeb
ACN
19.10.2013 - 16:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Justícia Germà Gordó ha avisat el govern espanyol que si no s’assoleix un pacte per a fer la consulta sobre la independència, Catalunya no romandrà esclava ni permetrà que la seva legitimitat es vegi engabiada. Gordó ha remarcat que si el parlament opta per la declaració unilateral de la independència serà perquè no hi ha hagut cap altra opció. ‘Quan els catalans no escullen el camí del pacte és perquè no hi ha altre camí’, ha apuntat.

El conseller també ha negat que calgui reformar la constitució espanyola per a fer el referèndum. Ha defensat que els propis principis de llibertat i democràcia de la Carta Magna emparen el dret a decidir. I ha recordat que el procés de transició nacional que ha iniciat Catalunya està emparat per la legitimitat que han donat els ciutadans a les urnes i en les manifestacions públiques que s’han celebrat. Per a Gordó ara és el moment de pactar amb el govern espanyol la consulta, una via que està sent ‘més difícil i complicada’ del que ha estat l’acord entre Escòcia i el Regne Unit. ‘Ara som en la via dels diàleg tot i que certament sembla un diàleg de sords’, ha lamentat el conseller.

Gordó ha recordat que el català és un poble ‘pactista i dialogant’, com ha demostrat al llarg de la seva història però ha advertit l’estat que, si aquest diàleg es trenca, es tindran en compte altres vies per assolir els objectius que escullin la majoria dels ciutadans. ‘Malgrat que els catalans som gent d’acord i de pacte, també som gent que quan no ens deixen cap altra sortida, sabem fer-nos respectar i fer respectar les nostres drets. Si no agafem el camí del pacte és perquè no ens deixen cap altre camí’, ha remarcat.

Confiant en que s’assoleixi l’acord entre el govern i el govern espanyol, Gordó ha avisat que ‘la legitimitat dels catalans no quedarà engabiada’.’Catalunya no quedarà esclava del camí de l’acord si algú el tanca perquè Catalunya té dret amb majúscula com a nació i té legitimitat i com moltes vegades, la legitimitat, al final, acaba creant el nou dret’, ha apuntat el conseller. ‘Les catalanes i els catalans, més tard o més d’hora, farem allò que majoritàriament vulguem’, ha assegurat.

Per una consulta legal

El conseller de Justícia s’ha mostrat del tot convençut que la celebració de la consulta és possible. ‘Una altra cosa és que puguin creure que això xocaria amb l’ordenament jurídic constitucional, però no em crec que, intel·lectualment, ningú amb rellevància i pes en el govern de l’estat pugui creure que la consulta no és viable jurídicament’, ha lamentat. Gordó ha acceptat que calgués fer acotaments i puntualitzacions ‘des del punt de vista que podria contradir la Constitució’, però ha assegurat que és innegable que es podria celebrar a través de diverses vies legals.

El conseller ha proposat seguir l’exemple del Canadà, on el Tribunal Suprem va determinar que els principis de la constitució canadenca emparaven la celebració del referèndum al Quebec. Segons el conseller de Justícia, encara que el text de la Constitució no ho permet, els seus principis de democràtics i de llibertat donen empara a què els ciutadans d’una regió puguin decidir ‘d’una manera transparent i lliure’.

El conseller de Justícia ha fet aquestes declaracions a la cloenda al Centre de Lectura de Reus de la jornada ‘El Procés cap a un Estat Propi: Perspectives Jurídiques’, organitzada per Òmnium Cultural, que s’ha celebrat aquets dissabte al matí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any