El debat sobre la independència entre empresaris catalans, al New York Times

  • El diari recull diverses veus sobre la conveniència i els beneficis de la independència

VilaWeb
Redacció
17.10.2013 - 11:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El New York Times publica avui un reportatge sobre l’opinió de diversos empresaris en relació amb el procés d’independència de Catalunya. El protagonista de la fotografia el reportatge és el president de Freixenet, José Luis Bonet Ferrer. Dels empresaris que parlen amb el diari nord-americà és l’únic que s’expressa explícitament contra la independència. ‘Catalunya és una part essencial d’Espanya. I així ha de continuar essent’, diu. Però n’hi ha d’altres que ho veuen diferent.

El diari es fa ressò de l’informe de deslleialtats de l’estat espanyol envers Catalunya que ha publicat aquesta setmana el govern català. I recorda el fracàs de la demanda de pacte fiscal i els motius de l’eclosió de l’independentisme.

El president de Freixenet diu que ‘els empresaris tenim el dret de preocupar-nos si els polítics creen tensions en comptes de cercar el diàleg’.

Tamé hi ha declaracions del president d’Abertis, Salvador Alemany: ‘En qualsevol societat diversa, hi ha diferents punts de vista, però és clar que els emprenedors prefereixen treballar en un context de certesa’.

I tot seguit recull l’opinió de Jordi Bagó, de la patronat FemCat, favorable a la independència de Catalunya. ‘Podem construir un model econòmic millor per a Catalunya que no aquell que se’ns imposa des de Madrid.

Antoni Abad, president de Cecot, que el diari recorda que representa vuit mil empresaris catalans, critica la retallada en la inversió en infrastructures que ha fet el govern espanyol. ‘El 97% dels nostres membres volen que canviï la relació amb Espanya, però això no vol dir necessàriament la independència’, diu Abad. El New York Times recorda que el 53% dels empresaris de Cecot volen que Catalunya sigui un nou estat, segons una enquesta de l’any passat.

I finalment, agafa declaracions de Xavier Torra, el màxim responsable de l’empresa Simon, fabricant de components electrònics que ‘va començar fa cent anys com una botiga a Olot i que ara genera el 60% dels seus 300 milions d’euros d’ingressos anuals a l’estranger’. Torra diu que el debat sobre la independència és ‘massa emocional’. ‘La veu dels empresaris ha quedat en silenci durant molt temps, perquè la majoria de nosaltres entenem que, tant si la gent vol la independència com si no, ja formem part d’una economia completament interdependent i global’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any