Duran avisa Rajoy que es pot trobar amb una declaració unilateral d’independència

  • Li diu que ha de donar 'una resposta de govern i dels partits majoritaris de la cambra'

VilaWeb
Redacció
16.10.2013 - 09:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del grup de CiU al congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha avisat avui al matí al president espanyol que si no fa cap pas, si fa una oferta a Catalunya, es pot trobar amb una declaració unilateral d’independència del parlament. Duran ho ha dit desmarcant-se d’aquesta possible declaració, que ‘aprovarien alguns’ i ha deixat clar que opina que ‘això no és bo per a Catalunya ni per a Espanya’.

Aquesta ha estat la intervenció de Duran: ‘Tinc la impressió que penseu que el temps ho soluciona tot, i no és així. És a l’inrevés. Quant més temps passa, més s’encongeix l’espai de trobar una solució.  Sap quina és la meva opinió sobre aquesta qüestió, però jo li avanço, i no és cap mena d’amenaça, que si no és capaç com a president del govern de dirigir i encapçalar una resposta no només de govern, sinó que agrupi els principals partits d’aquesta cambra i les institucions de l’estat per a donar suport a una resposta a aquesta situació política a Catalunya que té un gran suport social, es trobarà amb una declaració d’independència que alguns aprovaran al parlament. I això no és bo per a Catalunya, estaria d’acord amb vostè, però tampoc no ho és per a Espanya. No ho és, perquè donarà un símptoma d’inestabilitat política, i per tant de desconfiança. Vivim en un món global i allò que se li demana a vostè és una resposta’.

En la seva resposta, Rajoy ha recordat a Duran i Lleida que cal fer “política” però “també pedagogia”. “Vostè té una magnífica possibilitat per fer política i defensar posicions sensates i de sentit comú”, ha dit.

Rajoy: “Catalunya és molt important per a Espanya”

En la seva resposta, Rajoy ha afirmat que la seva agenda política per a Catalunya és la que ja va exposar al Congrés durant el debat d’investidura: “Catalunya és molt important per a Espanya, és terra emprenedora, ha estat locomotora de l’economia espanyola en molts moments de la nostra història i ara té problemes importants com l’atur, el creixement, l’absència d’ingerssos fiscals i la impossibilitat de finançar-se als mercats”.

Segons el president espanyol, en aquestes condicions l’agenda política de “qualsevol persona amb sentit comú és intentar resoldre aquests gravíssims problemes” i “per això hem pres decisions econòmiques molt importants, algunes dures, i també mesures extraordinàries com el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i ajudes a la Generalitat perquè pugui sortir tan aviat com sigui possible de la situació en què està, perquè ni tan sols pot sortir als mercats”.

“Per tant la meva agenda per a Catalunya és intentar que hi hagi creixement econòmic, que no hi hagin les xifres d’atur que s’estan produint ara, i crec que perquè això passi és important que hi hagi estabilitat institucional i política i que tots siguem capaços de remar junts en la mateixa direcció”, ha dit.

“Tots hem de fer política, i vostè també”

En aquest marc, Rajoy ha recordat a Duran que “tothom ha de fer política” i “vostè també”. “Vostè té una magnífica oportunitat de fer política i de defensar posicions sensates i de sentit comú”, ha dit, perquè “a més de política convé fer pedagogia”. Segons Rajoy, aquesta pedagogia passa per recordar que la Constitució “és de tots” i és un “règim de llibertat i de democràcia” que ha “permès entrar a Europa” i tenir “una de les millors etapes de la història espanyola”.

El president espanyol ha insistit que l’Estat té un dels sistemes polítics més descentralitzats del món i el major nivell d’autogovern de la història. “Tot això cal explicar-ho”, i “jo seguiré treballant perquè visquem junts, per mantenir els llaços històrics, afectius, socials, personals i de tot tipus que tenim”, ha dit, perquè Espanya “no és un invent de res” sinó “una realitat de segles”.

Camacho exigeix a Duran que trenqui amb CDC per evitar la DUI

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha exigit al màxim dirigent d’Unió que trenqui definitivament amb CDC per evitar que el parlament pugui proclamar una declaració unilateral d’independència. Camacho ha recordat, en una entrevista a Onda Cero, que si els diputats d’Unió al parlament ‘no voten amb CDC poden aturar la deriva independentista d’Artur Mas i impedir una declaració unilateral’, perquè sense els escons dels democristians ‘als independentistes no els surten els números’ i no sumarien suports suficients.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any