Roca avisa que un referèndum a tot l’estat espanyol tan sols seria vinculant a Catalunya

  • Recorda que la consulta té cabuda a la constitució espanyola i que el problema és polític · En parlà ahir davant la comissió sobre el dret de decidir

VilaWeb
Redacció
16.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’advocat Miquel Roca i Junyent, un dels redactors de la constitució espanyola, qualificà ahir d’absurda la proposta de convocar un referèndum sobre el procés català a tot l’estat espanyol. En la compareixença a la comissió parlamentària sobre el dret de decidir, va avisar el govern espanyol que, si decidís fer una convocatòria com aquesta, serien vinculants únicament els resultats de Catalunya.

‘Es produiria una situació absurda. De Catalunya enllà el referèndum seria consultiu, però dins de Catalunya seria vinculant’, va dir. ‘Ho diu la constitució’, va afegir, referint-se a l’article 92. I va assegurar que la consulta tenia cabuda a la carta magna espanyola i que el problema per a convocar-la era polític i prou.

La situació ‘absurda’ es resoldria si aquest referèndum només es convoqués a Catalunya, una hipòtesi que Miquel Roca veu igualment complicada. ‘Els espera molta feina’, va dir una vegada i una altra als diputats.

Com a expert constitucionalista, Roca va parlar clar: ‘La consulta és constitucional si hi ha voluntat política de fer-la constitucional.’ Va descartar que hi hagués cap incompatibilitat jurídica entre les reivindicacions catalanes i la llei espanyola i va assegurar que, fins i tot, s’havia de veure com un aprofundiment dels principis democràtics. ‘El màxim reconeixement de la majoria silenciosa és donar-li veu amb el vot secret’, digué.

No va voler valorar unes hipotètiques eleccions plebiscitàries ni una declaració unilateral d’independència i es limità a recordar que, en la història de Catalunya, els episodis rupturistes ‘no han acabat bé’. Afegí que, a diferència de la dictadura de Franco, ‘l’estat espanyol actual té una base de legitimitat democràtica’, fet que fa més difícil de justificar un trencament unilateral del sistema.

Tot insistint en la legitimitat legal i democràtica de la consulta va dir: ‘És impossible que algú em digui que la consulta no és constitucional. És la decisió política d’algú que no la fa constitucional.’ També parlà del ‘trencament constitucional’ en la sentència del TC l’any 2010.

L’únic moment en què Miquel Roca es mostrà indignat fou precisament quan es va referir al Tribunal Constitucional. En la resposta al PSC, que li havia demanat opinió sobre la declaració de sobirania que el parlament havia aprovat el mes de gener, Roca va criticar amb duresa el TC: ‘No pot ser que declaracions polítiques tinguin un censor. I que sigui el TC no ho accepto.’ Més irònicament, també va criticar que fos el PP el partit que posés la constitució com a mur a cap dels canvis proposats des de Catalunya: ‘Ara resulta que defensen la constitució els qui no la van votar. No té sentit i m’irrita’, va confessar.

Finalment va parlar sobre la data i la pregunta de la consulta. Roca no considera tan important el ‘quan’ com el ‘què’ i el ‘com’. ‘La pregunta és determinant’, va subratllar. El parlament serà, en aquest sentit, l’encarregat de redactar-la i també de decidir en quin moment considera que les negociacions amb l’estat espanyol no porten enlloc. ‘És el parlament que vol dialogar en el marc de la legalitat. Quan es constatarà que no hi ha voluntat per l’altra part. Quan vostès decideixin’, va dir als diputats.

Pròximes compareixences i fixació del full de ruta

En acabar la compareixença de Miquel Roca, la presidenta del parlament i de la comissió, Núria de Gispert, va anunciar que les compareixences dels catedràtics de dret constitucional de la UAB Francesc de Carreras i Mercè Barceló serien el dia 29 d’octubre. A més, es va insistir en la necessitat que els diputats treballessin en paral·lel a les compareixences per enllestir el mandat parlamentari que van rebre després del debat de política general: fer una proposta de via legal, data i pregunta per a la consulta. Una qüestió que, segons que es va explicar, podria ser a punt per elevar-se al ple a final del mes de novembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any