Camacho assegura que demanarà la dimissió de De Gispert si no es disculpa

  • Manté així la crispació suscitada ahir pels partits unionistes

VilaWeb
Redacció
11.10.2013 - 10:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’unionisme prepara la diada de la hispanitat, el 12 d’octubre, amb nervis i tensió. I la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, està decidida a mantenir el to de crispació que tant el PP com Ciutadans van promoure ahir al Parlament i que va acabar amb els diputats d’aquests dos partits abandonant l’hemicicle. Camacho ha considerat que la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, és la responsable del qual va succeir i ha assegurat que si no demana disculpes i rectifica, ella mateixa en demanarà formalment la dimissió. La dirigent popular ha qualificat de ‘maltractament als diputats populars i de Ciutadans’ l’actitud de De Gispert. I ha reblat: ‘No pot titllar els diputats de no tenir vergonya, no pot dir que se’n vagin, ha de respectar en tot moment els diputats […] El sentiment que estem vivint al Parlament no és de convivència; no ens sentim emparats per la presidenta De Gispert. La seva actuació està fora del marc de representació de tots els disputats i va maltractar els diputats de PPC i Ciutadans.’

Camacho també diu que considerarà un èxit que en la manifestació del 12 d’octubre a Barcelona els unionistes omplin la plaça Catalunya. I ha afegit que seran molts els catalans unionistes que es quedaran a casa.

Els diputats del PP i Ciutadans se’n van

Els diputats de PP i Ciutadans van anar-se’n ahir del ple del Parlament de Catalunya, indignats per unes paraules del diputat de la CUP David Fernàndez i després d’una picabaralla molt tensa amb la presidenta de la cambra, Núria de Gispert. L’escàndol va ser durant el debat d’una moció que reclamava la substitució de la delegada del govern espanyol a Catalunya per homenatjar la División Azul. Fernàndez els va recordar que la xenòfoba Plataforma per Catalunya, els neonazis del Casal Tramuntana i la Falange Española y de las JONS es manifestarien demà, 12 d’octubre, a la plaça de Catalunya, en la concentració convocada per PP i Ciutadans.

Aquestes paraules de Fernàndez van fer que el diputat de Ciutadans Jordi Cañas demanés la paraula. De Gispert no la hi va voler donar, però el diputat va continuar parlant sense micròfon i, fins i tot, va dir que la CUP es manifestava al costat de terroristes del comando Barcelona. Diputats de PP i Ciutadans el van aplaudir i acte seguit van abandonar la sala.

El debat d’ahir a horabaixa, de fet, havia de tractar d’una moció d’ICV-EUiA sobre memòria històrica. Però va ser acaparat per la tensió, perquè s’hi havien barrejat qüestions diferents, entre les quals les manifestacions del 12 d’octubre. La primera picabaralla havia estat entre el portaveu adjunt del PP, Santi Rodríguez, i la presidenta del parlament, Núria de Gispert. El diputat s’havia queixat perquè alguns col·legues havien interromput la intervenció del seu company Fernando Sánchez i la presidència –segons ell– ‘s’havia mantingut impassible’, però en canvi havia renyat Sánchez quan ell els havia replicat.

‘Era aquí vostè? No hi era, i això que diu no és cert. Acabi de seguida’, va exclamar De Gispert. Rodríguez va anunciar llavors que el seu grup presentaria una queixa formal per l’actitud de la presidenta del parlament. ‘Presentin les queixes que vulguin, però acabi d’una vegada la qüestió d’ordre’, li va etzibar De Gispert.

Uns minuts més tard, David Fernàndez, de la CUP, va demanar la paraula per al·lusions i va recriminar a PP i Ciutadans que participessin en manifestacions al costat de neonazis. ‘Som al 2013. Jo li asseguro que la nostra formació dissabte no es manifestarà en el mateix espai que Plataforma per Catalunya, la Falange Española y de las JONS i els neonazis de Tramuntana, que convoquen a la plaça de Catalunya’, va dir David Fernàndez al diputat del PP Fernando Sánchez.

David Fernàndez ho va explicar així a Twitter:

Aquest és el moment en què recriminava a PP i Ciutadans que es manifestessin al costat de falangistes i neonazis:

Aleshores, Cañas va demanar la paraula i De Gispert li va preguntar si era per al·lusions. El diputat de Ciutadans va reconèixer que no era per aquest motiu, tot i que després se’n va desdir. ‘Són al·lusions directes perquè hi ha una intencionalitat política d’intoxicar ciutadans que democràticament es volen manifestar. Si se’m treu la veu continuaré cridant’, va amenaçar. La presidenta del parlament va demanar a Cañas que callés i finalment li va retirar la megafonia. Ja sense altaveu, el diputat va continuar cridant amb el suport de diputats del seu grup i del PP. Va dir que la CUP es manifestava també al costat de terroristes del ‘comando Barcelona’, declaració que va tenir el suport d’algun parlamentari que va exclamar que Cañas tenia raó. Un cop va acabar, els diputats de tots dos grups parlamentaris es van aixecar a aplaudir.

‘S’ha acabat, no tenen vergonya de fer el que estan fent’, va dir Núria de Gispert. Tot seguit, els parlamentaris dels dos grups es van aixecar i van abandonar l’hemicicle. ‘Perfetament, marxin, marxin, perfectament’, va acabar dient la presidenta de la cambra.

Finalment, el ple del parlament va demanar una vegtada més la substitució de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna. Els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP van servir perquè la cambra traslladés al govern espanyol la petició de destitució de la seva delegada al Principat per haver participat el passat mes de maig en un homenatge al veterans de la División Azul, una unitat militar que va combatre al costat dels nazis en la Segona Guerra Mundial. L’únic vot contrari fou el del diputat del PP i secretari de la mesa, Pere Calbó, perquè la resta de diputats unionistes ja havien abandonat l’hemicicle.

La tensió del ple va continuar després a la xarxa:

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any