Cap on se’n van els vots dels partits?

  • L'anàlisi de les xifres del CEO demostra que el PSC no perd tants vots cap als unionistes com cap als partidaris del dret de decidir.

VilaWeb
Redacció
11.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La publicació del baròmetre del CEO, ahir, confirma les darreres enquestes i dibuixa un escenari electoral insòlit a Catalunya, amb grans canvis. Analitzar aquestes dades permet d’aclarir com és que els vots canvien de partit i en quines direccions.

CiU. CiU perd vot sobretot en direcció a ERC, ni més ni menys que un 21,5%. També és l’única força política que perd vots cap a tots els partits de l’actual arc parlamentari, tot i que poc. En perd un 1,4 cap al PSC, un 0,9 cap a ICV i un 0,5 cap a PP, Ciutadans i la CUP. En canvi d’això, guanya un 6,2 dels vots d’Esquerra i un 3,4 dels del PSC.

Esquerra. Com era d’esperar Esquerra, que passaria a ser la primera força política, guanya molts vots del seu entorn. Un 21,5 dels vots de CiU, però també un 11% dels vots de la CUP, un 9,1% dels vots d’ICV i un 8% dels vots del PSC. Recull per tant un 28% dels vots nous des de la seva esquerra. Les pèrdues d’ERC són en un 6,2% cap a CiU i en un 0,9% cap a la CUP.

PSC. El PSC perd vots en totes direccions. Se’n va un 3,4% cap a CiU, un 8% cap a ERC i un 5,7% tant a Ciutadans com a ICV. Només el PP i la CUP no reben vots fugitius del PSC. És significatiu que un 17,1% dels vots se’n vagin cap a grups partidaris del dret de decidir i tan sols un 5,7 cap a l’unionisme. Però és des de l’unionisme que li arriben gairebé les úniques aportacions significatives, car un 3,8% dels votants de Ciutadans diuen que ara votarien el PSC. De CiU cap al PSC també se’n van un 1,4% dels vots.

PP. Al PP sembla que se li acosta una catàstrofe electoral. Un enorme 22,5% del seu vot se’n va directe a Ciutadans, que és l’únic partit que en rep vots. En canvi, cap al PP només hi va un 0,5% del vot de CiU. 

ICV. La formació ecosocialista perd vots cap a l’independentisme, un 9,1% cap a ERC i un 4,5% cap a la CUP. És significatiu que no perdi vot cap a Ciutadans, malgrat la preocupació que alguns dirigents han expressat en aquest sentit.

Ciutadans. Ciutadans passa a competir directament amb el PP el lideratge del bloc unionista gràcies al gran transvasament de vot del PP cap a ells, el 22,5%. A part això, solament rep vots del PSC, un 5,7%. També significativament, els vots que perd Ciutadans se’n van cap a ICV i el PSC, un 3,8% respectivament.

CUP. Finalment la CUP només perd vot cap a Esquerra, un 11,1%, i en guanya de CiU, ERC i sobretot ICV: un 0,5%, un 0,9% i un 4,5%, respectivament. Però cal tenir en compte que la CUP no era al parlament en la legislatura anterior i, per tant, les dades podrien ser menys acurades.

En resum, es poden distingir unes grans línies de canvi polític:

—ERC es consolida en el lideratge de l’esquerra catalana. Rep aportacions de tothom i incorpora un nombre molt important de votants de CiU.

—L’electorat de CiU gira clarament cap a l’independentisme i es refugia en ERC com a marca segura.

—El PSC continua en caiguda lliure i els qui l’abandonen fugen cap a l’independentisme.

—L’electorat del PP troba en Ciutadans una alternativa on arrecerar-se.

—Això probablement dretanitza Ciutadans, que veu com una part de l’electorat tradicional l’abandona cap a PSC i ICV.

—I la CUP es consolida i disputa la primacia de l’esquerra alternativa a ICV, que perd vot clarament cap a opcions independentistes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any