Concentració a Tarragona contra les ‘beatificacions polítiques’ de diumenge

  • La Coordinadora per a la Laïcitat i la Dignitat recull més de 1.700 signatures de ciutadans i entitats

VilaWeb
ACN
11.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més d’un centenar de tarragonins es van concentrar ahir davant l’arquebisbat, en un acte de protesta contra la cerimònia de beatificacions que es farà diumenge a la ciutat. L’acte, convocat per la Coordinadora per a la Laïcitat i la Dignitat, va culminar amb la lectura d’un manifest, que denuncia el caràcter polític i franquista de la cerimònia. Una petita representació del col·lectiu, amb la històrica sindicalista Teresa Fortuny al capdavant, va tenir una breu trobada amb l’arquebisbe, Jaume Pujol, a qui es va fer lliurament d’una carta i de més de 1.700 signatures recollides contra l’esdeveniment, impulsat per la Conferència Episcopal Espanyola. La Coordinadora considera que es tracta d’un acte clarament polític i el qualifica d’un ‘insult a la memòria i a la història’.

La protesta va transcórrer pacíficament i va servir per a mostrar el rebuig a l’acte de diumenge, en què es beatificaran 522 ‘màrtirs del segle XX’, tots representants de la ‘croada’ encapçalada pel general Franco en el cop d’estat que va fer caure el govern de la República. Es preveu que diumenge arribaran a Tarragona unes 25.000 persones vingudes de diversos punts de l’estat espanyol.

L’arquebisbe Pujol, contrariat

Fortuny va explicar que en la reunió amb Pujol, aquest es va mostrar contrariat perquè no s’esperava que l’acte religiós pogués ofendre ningú i que s’havia vist dolgut per la demostració de refús a les beatificacions. La coordinadora ha fet evident que l’acte de diumenge no ajudarà pas a tancar les ferides que encara romanen obertes entorn de les víctimes de la guerra civil i les seves famílies, ans al contrari.

Fortuny va insistir que les beatificacions tenien un contingut merament polític i va instar a reconèixer la dignitat de ‘totes les víctimes de la guerra i no únicament les d’un bàndol’. A més, va exigir a l’Església Catòlica que demanés disculpes per haver donat suport a ‘un cop d’estat contra el govern legítim’ i ‘a quaranta anys de dictadura franquista i de repressió, de les quals obtingué uns beneficis de què avui encara gaudeix’.

Acte paral·lel en favor de les víctimes del franquisme, també a Tarragona

Diumenge, la Coordinadora per a la Laïcitat i la Dignitat ha convocat un acte paral·lel, en record de les víctimes del franquisme. Es farà a les dotze del migdia a la muntanyeta de l’Oliva i, tot seguit, a les fosses comunes del cementiri. Aquest acte coincidirà amb l’inici de les beatificacions, que es faran a l’antiga universitat laboral de Tarragona, als afores de la ciutat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any