Alice Munro guanya el Nobel de Literatura 2013

  • 'És la mestra del conte contemporani', destaca el jurat · Maria Bohigas: 'Aquest premi demostra una vegada més que les editorials petites som importants'

VilaWeb
Redacció
10.10.2013 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptora canadenca Alice Munro, de vuitanta-dos anys, ha estat guardonada amb el Premi Nobel de Literatura d’enguany, segons que ha anunciat avui el comitè del Nobel, que l’ha qualificada de ‘mestra del relat curt’. Nascuda a Ontario el 1931, és coneguda sobretot per la narrativa curta i és considerada una de les escriptores més destacades de la llengua anglesa. Una de les obres més reconegudes de Munro és ‘Estimada vida’, publicada en català per Club Editor. També en català s’han publicat ‘Odi, amistat, festeig, amor, matrimoni’ i ‘Massa felicitat’.

Munro va estudiar periodisme i anglès, però va deixar la universitat quan es va casar el 1951. Va començar a escriure històries quan era ben jove, però no va publicar res fins al 1968, un recull de relats titulat ‘Dance of the happy shades’. En va publicar més aplegats a ‘Lives of girls and women’, el 1971. A més de les obres traduïdes al català, entre els seus llibres destaquen ‘Who do you think you are’ (1978), ‘The moons of Jupiter’ (1982), ‘Runaway’ (2004) i ‘The View from Castle Rock’ (2006).

Maria Bohigas: ‘Aquest premi demostra una vegada més que les editorials petites som importants’

Maria Bohigas, editora de Club Editor, l’única editorial que ha publicat Munro traduïda al català, s’ha mostrat exultant en declaracions a VilaWeb i ha explicat que ja s’havia parlat anys anteriors de la possibilitat que Munro, poca afina a festivals i premis, fos guardonada amb el premi Nobel. ‘Té un espectre de lectors molt ampli, de totes les edats i tipus; tothom qui llegeix un llibre seu en vol llegir un altre’, ha explicat. I ha reivindicat el paper de les editorials més petits, com Club Editor, al nostre país: ‘aquest premi demostra una vegada més que les editorials petites som importants’. No en va, cap de les grans editorials catalanes no ha publicat cap de les novel·les de Munro.

Bohigas també ha destacat l’èxit del darrer llibre de Munro en català, ‘Estimada vida’, un llibre que la mateixa escriptora, de vuitanta-dos anys, ha dit que serà l’últim. ‘Jo sempre dic que espero que no ho sigui, perquè és una escriptora excepcional i ben mereixedora del Nobel’, ha reblat.

El jurat

‘Munro és cèlebre per la seva afinada manera d’explicar històries, que es caracteritzen per la claredat i el realisme psicològic. Alguns crítics la consideren la Txèkhov canadenc. Les seves històries se situen habitualment en ambients rurals, on la lluita per a una existència socialment acceptable sovint desemboca en relacions tenses i conflictes morals’, destaca la nota publicada pel jurat.

Més informació: Recuperem l’avançament editorial d’Estimada vida’, d’aquest mes de març passat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any