Milers de ciutadans reivindiquen un País Valencià amb dignitat

  • La manifestació del Nou d'Octubre exigeix al president Fabra que deixi de doblegar-se davant Madrid · L'esquerra independentista recorre al lema de la campanya 'Independència per a canviar-ho tot'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reivindicació del Nou d’Octubre es va centrar ahir en la degradació del context polític, econòmic i nacional per a refermar l’existència ‘d’un projecte de País Valencià digne, socialment més just i nacionalment respectuós amb la llengua i la cultura’. D’aquí ve que el lema de la manifestació de la diada fos ‘El País Valencià és dignitat’. Com cada any, la marxa va eixir de la plaça de Sant Agustí a les 18.00. A la mateixa hora i al mateix lloc també va començar la manifestació de l’esquerra independentista, que prenia per lema l’eslògan de la campanya que va començar ara fa uns quants mesos: ‘Independència per a canviar-ho tot’. 


Quant als actes institucionals, a la ciutat de València, es va fer la tradicional baixada de la senyera de la casa de la ciutat fins al Parterre, on hi va haver l’ofrena floral al rei Jaume I. A les dues del migdia es va fer la mascletada a la plaça de l’Ajuntament. 

‘El País Valencià és dignitat’

La Comissió Nou d’Octubre va demanar al govern d’Alberto Fabra d’actuar amb ‘dignitat’ i no ‘acotar el cap a Madrid per a poder recuperar l’orgull de ser valencians’. 

El manifest reivindica ‘la plena legalitat de la denominació País Valencià’, que ‘té una història i una legitimitat democràtica indiscutible’, i denuncia que els representants del PP mantinguin tics franquistes. També destaca el paper de la llengua i la cultura ‘com a eines de cohesió social i elements vertebrals d’un projecte de progrés’ i rebutja els casos de valencianofòbia, particularment per part de les forces policíaques espanyoles. Insisteix en la necessitat d’un finançament just, reivindica el respecte al territori i, finalment, exigeix polítiques favorables a l’economia productiva, el benestar social i la recuperació d’ocupació. 

La Comissió Nou d’Octubre és integrada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), la Federació d’Escola Valenciana, la Societat Coral el Micalet, Ca Revolta, Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), CCOO-PV, UGT-PV, Intersindical Valenciana, Compromís, Esquerra Unida del País Valencià, els Verds del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN) i Solidaritat Catalana per la Independència (SI).

‘Independència per a canviar-ho tot’

L’esquerra independentista (CUP, MDT, Endavant, SEPC, Arran, COS i Alerta Solidària) va eixir al carrer ‘per exigir uns Països Catalans lliures, socialistes i feministes, sense renúncies’. En el manifest del Nou d’Octubre s’exclamen que hi hagi uns índexs de desocupació tan alts ‘mentre s’escapça el futur dels joves, les pensions es troben al punt de mira de la troica i els “lobbies” neoliberals i tot indica que seran les pròximes víctimes de les retallades’.

També recorden les mobilitzacions populars contra la corrupció, com la dels indignats, la Primavera Valenciana o les últimes vagues generals. I fan referència al procés sobiranista del Principat, però lamenten: ‘Aquest esclat de catalanisme s’ha autoimposat límits autonòmics i s’ha sotmès a la direcció de la burgesia regional.’

Finalment, el text crida a ‘organitzar i mobilitzar el poble treballador perquè sols així es poden canviar les coses’. Recorda que l’esquerra independentista té eines ‘per a incidir en el carrer, en les institucions, en l’ensenyament i en els llocs de treball’: una organització juvenil, un projecte municipalista, un sindicat d’estudiants, organitzacions antirepressives, un sindicat de classe i una xarxa de casals i ateneus. ‘Només amb l’autoorganització popular podrem aspirar a un futur digne i lliure per al nostre poble.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any