L’estat espanyol no considera els kossovesos ciutadans normals

  • Respon a ERC per què no va deixar anar vint metges a un congrés fet a Barcelona el mes de juny

VilaWeb
Redacció
10.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vint metges de Kossove no van poder assistir el mes de juny a un congrés internacional d’anestesiologia a Barcelona. La diplomàcia espanyola no els ho va permetre perquè eren ciutadans d’un estat que Espanya no reconeixia. ERC i Amaiur van portar el cas al congrés espanyol i van preguntar per quines raons es negava l’entrada d’aquests anestesistes. Ara el govern espanyol hi ha donat resposta: els consolats espanyols ni tan sols tramiten les demandes de visat perquè són ciutadans d’un estat que per a Espanya no existeix.

En el document de resposta lliurat al diputat Alfred Bosch, Espanya diu que només concedeix ‘visats territorials limitats’ en casos excepcionals, com quan hi ha una raó humanitària, quan hi ha ‘una raó d’interès nacional o alguna de similar’.

A més, el govern espanyol aprofita la resposta per recordar els motius pels quals Kossove no és reconegut per part d’Espanya: la constitució de Iugoslàvia del 1974 no permetia l’autodeterminació de les províncies de Kossove i Vojvodina.

Ciutadans inexistents

Els metges kossovesos van fer les gestions a l’ambaixada espanyola a Skopje (Macedònia) per poder entrar a l’estat espanyol. Els van dir que necessitaven un visat, van fer els tràmits i no van obtenir-ne resposta. La societat europea d’anestesiologia i la catalana van demanar-ne explicacions, i els van respondre que si un ciutadà de Kossove volia entrar a l’estat espanyol havia de ser per un d’aquests tres motius: per raons humanitàries, per interès d’Espanya o per compliment d’algun afer oficial.

‘Kossove no és reconegut per Grècia, però hi podem anar; l’estat de Kossove no és reconegut per Romania, però hi podem anar. I aquí, no. Aquesta situació és ridícula’, explicava a VilaWeb el president dels anestesistes kossovesos, Islam Krasniqi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any